Duik in de verschrikkelijke geschiedenis van Cambodja, in 1975 reed de Rode Khmer de straten van Phnom Penh binnen en alles veranderde..
Phnom Penh, met 1,5 miljoen inwoners de drukke hoofdstad van Cambodja. De stad staat ook bekend doordat je vanuit Phnom Penh gemakkelijk het Tuol Sleng Museum en de Killings Fields in één dag kunt bezoeken.

Wat is er te doen in Phnom Penh?
#1 Sta stil bij het bizarre verleden van Cambodja in het Tuol Sleng Museum

Het Tuol Sleng (ook bekend als S21), een voormalige school, werd gebruikt als gevangenis. Er werden honderden Cambodjanen gevangen gehouden in deze gevangenis. Deze mensen zouden een gevaar moeten zijn voor de samenleving. Het waren voornamelijk intellectuelen (docenten, dokters of als je er gewoon slim uitzag) die gevangen gehouden werden.
”De mensen (boeren) van het platteland zijn de draaiende factor voor Cambodja, zij zijn degenen die altijd onderaan de ladder stonden. Zij hebben nu recht op leven en de intellectuelen niet.” Dat is wat de Rode Khmer zei.

Mensen werden gemarteld en vermoord. Er zijn allerlei gruwelijke foto’s en platen te bezichtigen waarop je kon zien hoe de martelingen in zijn werk gingen.
Vanaf hier werden de mensen naar de Killing Fields gebracht.
De entree is 5 dollar per persoon, de audio-apparatuur kost 3 dollar.

#2 Bezoek de gruwelijke Killing Fields

De Killing Fields, een oud Chinees kerkhof, werd gebruikt om de tegenstanders van Pol Pot te vermoorden en te dumpen. Het ging zelfs zo ver dat ze op een gegeven moment kogels wilden besparen. Kinderen werden doodgeslagen tegen een grote boom, volwassenen werden doodgeslagen met een schop of pikhouweel. De graven die zijn gevonden zijn afgezet, je kunt de botresten zien liggen. Het is niet te bevatten als je er loopt.
Als je naar de Killing Fields gaat is het aan te raden een audiotour te doen. Bij de Killing Fields zelf zijn wel een aantal borden te lezen maar via de audiotoer hoor je daadwerkelijk de verhalen van gevangenen en bewakers.
Pol Pot, de gruwelijke leider van Cambodja doodde naar schatting 2 tot 3 miljoen Cambodjanen.
De entree is 3 dollar per persoon, wil je een audiotour dan betaal je nog 2 dollar extra.

#3 Neem een kijkje bij het koninklijk Paleis!

In het centrum van Phnom Penh ligt het complex met meerdere gebouwen, het ligt vlak aan de Mekong rivier. De voormalige koningen van Cambodja hebben hier gewoond. Het paleis heeft prachtige botanische tuinen en de zilveren pagode maakt het helemaal af. De vloer is namelijk betegeld met 5000 kilo zilver!
De entree is 2 dollar.

Bekijk onze video!
Op naar de volgende bestemming!

De meeste reizigers gaan vanaf Phnom Penh naar Siem Reap, Koh Rong Samloem of Ho Chi Minh in Vietnam.