Voordat je naar Belize gaat, heb je altijd een aantal vragen. Wij hopen jou hiermee te kunnen helpen en daarom hebben wij het meeste uitgelegd van vervoer tot aan pinnen in het land. Lees hier waar je rekening mee kunt houden bij je reis door Belize.

Welke taal spreken ze in Belize?

In heel Belize praten mensen Engels. Ideaal, aangezien Engels toch echt makkelijker gaat dan Spaans (als we voor onszelf spreken). Ze spreken overigens wel Spaans, maar hun eerste taal is Engels.

Is er een visum nodig?

Bij binnenkomst via land krijg je een ‘gratis’ visum. Houd er wel rekening mee dat je wel moet betalen als je het land uit gaat (dit noem je ‘exitfee’). Helemaal een gratis visum is het dus niet. Het visum, ongeacht hoe lang je je in het land bevindt, is 20 USD. Niet te verwarren met de Belize Dollar! Het bestaat uit twee delen, het eerste deel word er al afgescheurd bij binnenkomst. Houd het tweede deel goed bij je! Dit heb je nodig bij vertrek uit het land. 

Van Mexico naar Belize via de landgrens.

De grens overgang naar Belize gaat erg soepel. De bus stopt bij een loket, iedereen gaat uit de bus waar je in de rij gaat staan bij het loket. Hier laat je je papiertje zien die je kreeg bij binnenkomst van Mexico. Hier moet je 558 pesos (€26) of 30 Amerikaanse dollar per persoon betalen. Na het betalen krijg je een stempel voor het verlaten van het land. Hierna rijdt de bus door naar het loket waar je een stempel krijgt voor binnenkomst van Belize.

Geld pinnen in Belize.

Houd rekening mee, ookal heb je je pas op ‘buiten Europa’ ingesteld, je kunt alleen pinnen met je Credit Card!

Je moet wel rekening houden met pinkosten van ongeveer 5 euro per transactie. Wij pinden altijd het hoogste bedrag dat kon zodat we zo min mogelijk kosten hiervoor kwijt waren.

Vervoer in Belize!

In Belize zijn er een aantal mogelijkheden om je te vervoeren. Wij kozen ervoor om met de bus te reizen. Het is in Belize normaal dat je naar een busstation gaat waar je dan wordt opgepikt. Houd wel rekening mee dat je bagage boven op de bus word gebonden. Doe daarom zeker een regenhoes om je backpack heen! De ene keer zit er wel een zeil om de bagage en de andere keer niet.

Wij kochten altijd een dag voor vertrek ons kaartje aan de balie zodat we zeker waren van een plaats. 

Wassen bij een laundry service

Het wassen in Belize kan gedaan worden bij een laundry service. Het is vrij eenvoudig, je loopt met je waszak de straat op en zoekt naar een pand met wasmachines. Er is bijna overal al aangegeven hoeveel het per kilo kost. Vaak is de afname minimal 4 á 5 kilo. Je krijgt direct te horen wanneer je was klaar is, vaak is dit de volgende dag. Je krijgt je gewassen was opgevouwen terug in een plastic zak.

Wat moet je zeker mee nemen (naast je standaard spullen) naar Belize?
  • De Zika mug is actief in Belize dus neem zeker muggenspray mee!
  • Een onderwater camera of onderwaterhoes voor je telefoon is zeker een aanrader wanneer je een snorkeltour doet bij Caye Caulker!
  • Warme kleding en een poncho, het kan vrij fris zijn en af en toe flink regenen!
  • Op veel plekken wordt je Nederlandse bankpas niet geaccepteerd, daarom is een Credit card zeker een must!
  • De wereldstekker moet je niet vergeten mee te nemen, je Nederlandse lader kan je niet gebruiken (zonder tussenstuk).
Op naar de bestemmingen!