Backpacken in het snorkelparadijs van Midden-Amerika: Caye Caulker. Dit eiland ligt in de Caraïbische zee en is de belangrijke bestemming voor toeristen in de Belize. Dit komt doordat het Barrièrerif van Belize bij Caye Caulker ligt. Dit rif is de één na grootste ter wereld! Met de lengte van 256 kilometer is dit de perfecte plaats om te snorkelen of te duiken. Ook voor ‘backpacken on a budget’ is dit zeker betaalbaar! 

Hol Chan Marine reserve

Bij de kust van Belize ligt het Hol Chan Marine Reserve deze ligt het dichtst bij Caye Caulker, een tropisch eiland waar veel toeristen komen.
Meer dan 160 verschillende soorten vis zijn gespot in het Hol Chan Marine Reserve, samen met meer dan 40 soorten koraal. 
Je kunt hier erg veel verschillende dieren tegen komen, zoals zeeschildpadden, dolfijnen, pijlstaartroggen, zeekoeien en rifhaaien. 

Wat te doen op Caye Caulker?
#1 Neem een kijkje onderwater! Snorkelen op Caye Caulker doe je bij Caveman!

Wij boekten onze snorkeltour bij Caveman. We boekten een volle dag snorkelen van 10.30-16.30. Het kost 65 USD per persoon, veel geld maar echt elke dollar waard! De dag die wij wilden gaan regende het, wij konden het zonder moeite opschuiven naar de volgende dag. Wat een service!

Er stond een enorme rij de volgende dag. Je werd erg persoonlijk geholpen met een goed masker en slippers, ondanks de lange rij namen ze voor iedereen de tijd.
Caveman respecteert de natuur en het koraal. Niemand mag het koraal of welk dier onderwater ook aanraken, wij hebben wel eens anders meegemaakt. Het voelt erg fijn dat je een ‘kijkje komt nemen’ in plaats van de habitat van de dieren te verstoren. 
We zaten in een boot met 9 mensen maar zodra we het water in gingen had je een gids op 4 of 5 mensen. De gidsen waren top, ze vertelden alles over het onderwaterleven. 
We bezochten 6 stops. We zagen veel mooi koraal (mooier dan op de Malediven!), veel mooie grote vissen, haaien, zeekoeien, schildpadden en roggen.  
Onderweg kon je onbeperkt je waterfles bijvullen, kreeg je meerdere keren fruit en een maaltijd.

Caveman is zeker een aanrader, je hebt gegarandeerd een topdag! Wel is het handig als jij jouw eigen snorkelset meeneemt zodat je zeker weet dat je een goede set hebt.

#2 Relax bij The Split!

De naam zegt het al: The Split, in 1961 scheurde orkaan Hatti Caye Caulker in twee stukken. De locals maakten hier handig gebruik van: ze noemden het ‘The Split’! Hier kan je nu heerlijk gaan zitten met een ijskoud drankje, relaxen op het strand, snorkelen in het heldere water of een duik nemen van een vrij hoge toren (6-7 meter hoog). Genoeg te beleven dus! Wij hebben heel wat mensen hier zeesterren en kreeften uit het water zien opduiken. Geweldig om een middagje door te brengen aan ‘the split’!

#3 Ga kreeft eten!

Op Caye Caulker kun je erg goedkoop een kreeft eten, laat daarom deze kans niet schieten! Proef voor nog geen 10 euro een verse kreeft van de barbecue!

Backpacken op Caye Caulker niet betaalbaar? Onzin! 

Het leven kan vrij duur zijn op Caye Caulker. Super-de-luxe hotel? Ontbijten, middag- en avondeten in een restaurant? Tour hier, tour daar? Dat kan maar dan loopt je dagbudget aardig op. Lees hier onze tips om jouw verblijf zo goedkoop mogelijk (maar niet minder leuk) te maken. 

Tip 1: Deel een badkamer!

Voor een kamer met privé badkamer betaal je al snel rond de 70 euro (minimaal) per nacht. Deel je een badkamer dan betaal je de helft van deze prijs. Niet slecht toch? Zeker als je weet dat je in de douche/wc niet zoveel tijd doorbrengt.

Tip 2: Ontbijt bij kraampjes op straat!

Voor een ontbijt in een restaurant betaal je minimaal 5 euro. Probeer eens een heerlijke taco met kip bij het kraampje waar de locale mensen in de rij staan! Voor 1BZD (0,45€) heb je al een heerlijke taco! Snel bespaard toch?

Tip 3: Koop je biertje in de supermarkt!

Koop je een biertje bij ‘de split’ (het standgedeelte op Caye Caulker) dan betaal je als snel meer dan 3 euro. Koop in de supermarkt je biertje voor €1,50, deze mag je gewoon meenemen en kan je bij ‘de split’ opdrinken. Geniet van je goedkope biertje, dat smaakt veel lekkerder toch?

Tip 4: Koop je eigen water en bespaar!

Het water is best prijzig in Midden-Amerika. Hierdoor is het aan te raden om een waterfles met filter kopen zodat je het water gewoon uit de kraan kunt tappen!

Tip 4: Ga eens middag of avondeten bij Lica Cake Caulker Café!

Loop richting de school op het eiland. Je komt in een ruimte die leuk versierd is en twee vrouwen die heerlijk verse maaltijden maken. Tussen de middag komen hier alle schoolkinderen hun ‘lunch’ halen. Het eten is erg lekker en betaalbaar, ook kan je er erg leuk zitten. Zie de menukaart voor de prijzen. Dit is toch een stuk beter (en goedkoper) dan de andere restaurants?

Hoe kom je op Caye Caulker?

Vanaf Belize City kun je gemakkelijk naar de verschillende Cayes. Wij gingen naar Caye Caulker. Het vertrekpunt van de Ferry is tegenover de Martitime Museum.
Koop je ticket niet vooraf online, hier betaal je ongeveer 30 USD/ 27 euro voor. Als je het bij de ferry zelf haalt betaal je voor een retour maar 25 tot 27 Belize Dollar, dit is ongeveer 12 euro per retour.

Er zijn twee concurrerende bootmaatschappijen. De prijzen zijn ongeveer gelijk, wij gingen met de ‘Ocean Ferry’ omdat we hier het eerst naar binnen liepen. We gingen in een open boot richting Caye Caulker (ongeveer 45 minuten varen). Voor de andere maatschappij ‘San Pedro Belize expres‘ betaal je 2 BZD (€0,80) meer voor een retour maar zit je in een grotere overdekte boot. 

Op naar de volgende bestemming!

Voor de meeste reizigers is de volgende bestemming vanaf Caye Caulker: Flores in Guatemala of Bacalar in Mexico.