Bocas del Toro bestaat uit verschillende prachtige eilanden in het westen van Panama. De meeste reizigers verblijven op het hoofdeiland Colon omdat je hier aankomt met de boot (of vliegtuig), de meeste slaapgelegenheden en goede feestjes zijn. 

Wat te doen op Bocas del Toro?
#1 Huur een fiets en ga naar Bluff Beach!

Zin in een heerlijke fietsrit langs de palmbomen en stranden waarbij je uitkomt op het meest idyllische strand dat je kunt bedenken?
Je kunt dit makkelijk zelf ondernemen! Huur een fiets (5 dollar per dag) en fiets naar Bluff Beach. Er is maar 1 weg heen dus erg makkelijk te vinden! De tocht duurt een uurtje, onderweg vind je een aantal restaurants waar je een biertje kunt drinken of een hapje kunt eten!

#2 Ga in de regen met de bus naar Starfish Beach!

Loop naar Parque Simón Bolivar om de bus te pakken naar Starfish Beach. De busjes gaan elk half uur. Zoek naar het busje met Drago del Bocas en stap erin. Het busje gaat rijden als het vol is en kost 2,50 dollar per persoon. Het busje rijdt dwars over het eiland door een bos van palmbomen waarbij je uitkomt op Drago Beach. Vanaf Drago Beach loop je ongeveer een kwartier naar Starfish Beach. Het is écht geen straf om het kwartiertje te lopen, je loopt direct langs het strand tussen de palmbomen. Af en toe stop je om een prachtig plaatje te schieten van deze mooie omgeving.
Eenmaal aangekomen bij Starfish Beach zie je de zeesterren in het water liggen, wij zagen er wel 30. Als je een eigen snorkelset hebt zou je deze zeker moeten meenemen!
Treur niet als het regent: wij gingen op een regenachtige dag waardoor er maar een handjevol toeristen waren en daardoor des te meer zeesterren. De zeesterren gaan namelijk weg als er veel toeristen zijn!

#3 Regel een tour: eilandhoppen en snorkelen!

Ga met een bootje op pad om verschillende eilanden te zien en een tijdje te snorkelen. Vanaf Colon kan je gemakkelijk een tour regelen. Iedereen biedt hetzelfde aan voor dezelfde prijs.
Wij hebben de tocht niet gedaan omdat de mensen die wij spraken niet erg enthousiast over de tour waren. Er waren geen bijzondere vissen, het snorkelen was erg kort en de tijd op een ander eiland was te lang. Misschien hebben wij de kans van ons leven wel gemist en pak jij deze kans wel!

Hoe kom je op Bocas del Toro?

Vanaf Boquete heb je twee opties: de shuttle en de bus.

De shuttle is de makkelijkste en snelste manier. Regel via je hostel de shuttle inclusief watertaxi (van Almirante naar Bocas del Toro) voor ongeveer 30 euro. De shuttle rijdt in ongeveer 3,5 uur naar de haven. Hier ga je in een watertaxi, in 35 minuten vaar je naar Colon (het grootste eiland van Bocas).

De bus is de meest goedkope optie maar het duurt wat langer dan de shuttle. Je begint met de bus van Boquete naar David (duurt ongeveer een uur voor 1,75 dollar). In David neem je de bus naar Almirante, de havenplaats als je naar Bocas wilt (duurt ongeveer 5 uur voor 8 dollar). Je eindigt de trip door de boot te pakken naar Colon (35 minuten voor 6 dollar) .

Vanaf Puerto Viejo heb je ook twee opties. Je kunt met de shuttle of zelf met de bus. 

Als je kiest voor de shuttle betaal je 27 dollar. Met de bus zal het een stuk goedkoper zijn maar dit is de makkelijkste en snelste manier. 

Je begint bij de haven op Colon en gaat in 35 minuten naar het vaste land (Almirante). Hier staat een busje klaar die je in een klein uurtje naar de grens brengt. Hier krijg je een stempel dat je Panama uit gaat, dit kost je geen geld. Hierna loop je met je bagage de brug over, er kunnen geen auto’s overheen. Aan de andere kant van de brug haal je een stempel van Costa Rica en stap je in een ander busje. Dit busje rijdt je binnen een uur naar Puerto Viejo en zet je af bij je hotel. 

Al met al doe je er 3 uur over, houd er rekening mee dat het in Puerto Viejo een uur eerder is.

Op naar de volgende bestemming!

Voor de meeste reizigers is de volgende bestemming vanaf Bocas del Torro: Boquete, Panama City of naar Puerto Viejo (Costa Rica).