Boquete is een rustig dorpje in het westen van Panama. Je kunt hier geweldige hikes maken, uitzichtpunten bekijken en ziplinen!

Voor zowel beginnende als mensen met meer ervaring zijn er veel verschillende hikes. Er zijn hikes die je makkelijk zelf kan ondernemen en hikes dat je niet zonder gids kunt doen. 

Wat te doen in Boquete?
#1 Beklim met een gids de ‘El Pianista trail’

El Pianista is een trail die je kunt lopen als beginner (met een gids). Je loopt in ongeveer 2,5 uur naar de top van een berg dwars door de jungle. Hier steek je verschillende watervalletjes over en je ziet de indrukwekkende jungle van Panama. Op de top van de berg zie je 2 kruizen staan als gedenkplaats voor Kris en Lisanne (Deze twee Nederlandse meiden maakten in 2014 deze tocht in de jungle en kwamen niet meer terug). Vanaf dat punt loop je dezelfde route weer terug. 
Ga niet zonder gids de jungle in, vraag om informatie en bereid je goed voor!

Wij liepen de trail met Feliciano, een man van 71 jaar oud. Hij is erg sociaal, spreekt Engels (en een beetje Nederlands) en kent de jungle op zijn duimpje! 

Je hebt schoenen nodig met goed profiel, een regenjas (bij ons regende het heel hard) en genoeg water. 

Je kunt Feliciano een app sturen (+507 6624-9940) als je een gids zoekt, hij zoekt samen met jou een geschikte hike op niveau. Het contact via de app werkt erg gemakkelijk. Wij zouden hem zeker aanraden!

#2 Loop de Pipeline trail!

De pipeline trail deden wij op eigen houtje. Deze trail is te doen met kinderen en is druk bezocht. De tocht is makkelijk te lopen en gaaf om te doen. Je hebt geen speciale schoenen of uitrusting nodig. Het is een wandeling van anderhalf uur tot de waterval (eindpunt) en dan weer anderhalf uur terug.

Je kunt makkelijk een taxi (of busje) aanspreken en vragen om je af te zetten bij de pipeline trail. De taxi kost 10 euro en een busje kost per persoon 2 euro. 

Je betaalt 3 euro entree bij een hutje aan het begin van de trail. Deze mevrouw noteert jouw naam en de tijd waarop je start, als je terug komt dan streep je je naam weer door (goed geregeld!).

We zagen een luiaard en een paar vogels. Verder hebben we weinig dieren gezien. 

Om terug te gaan loop je naar het begin van de trail en bel je een taxi of je wacht tot er een busje je op komt halen (deze komen meerdere keren per uur langs).

#3 Ga ziplinen!

Regel via je hostel of een touroperator een zipline tour. Je bent een halve dag weg, gaat over verschillende ziplines (de langste hiervan is 500 meter!) door de jungle. Een onvergetelijke ervaring!

Hoe kom je in Boquete?

Vanaf Panama City reis je via de plaats David naar Boquete. Je reist vanaf het albrook station naar David en van David naar Boquete. Klik hier op voor een volledige beschrijving.

Vanaf Bocas del Toro kan je met de bus via David naar Boquete reizen. Je begint de trip op de boot (35 minuten voor 6 dollar) vanaf Bocas del Toro naar Almirante, hier pak je de bus naar David (duurt ongeveer 5 uur voor 8 dollar), in David neem je de bus naar Boquete (duurt 1 uur voor 1,75 dollar). 

Je kan ook voor de shuttle gaan, je begint ook hier de reis met 35 minuten op de boot naar Almirante. Hier staat een shuttle klaar om je in 4 uur naar Boquete te brengen. De shuttle inclusief boot kost 25 dollar.

Op naar de volgende bestemming!

Voor de meeste reizigers is de volgende bestemming vanaf Boquete: Panama City of naar Bocas del Torro.