Chiang Mai bereik je hoogstwaarschijnlijk vanaf Bangkok. Je zult direct merken dat hier een enorme rust hangt vergeleken de hoofdstad. De vele tempels, adembenemende omgeving en de natuurlijke geluiden maakten het voor ons direct bij aankomst al geweldig. En het is SPOTGOEDKOOP, je hebt gerechten voor minder dan een euro, en slapen doe je in privékamer vanaf 10 euro per nacht!

Wat te doen in Chiang Mai?
#1 Ga naar de Sunday Market!

De Sundaymarket zegt het al: het is op zondag! Als je houdt van heerlijk geurend eten, leuke souvenir- en kledingkraampjes en gezelligheid ben je hier helemaal goed. Op deze weg (Ratchadamnoen road) kan je allerlei handgemaakte spullen kopen en smullen van de lokale lekkernijen die voor je neus worden klaargemaakt. De gerechten kosten vaak minder dan een euro en zijn heerlijk gekruid. De Sundaymarket is een kilometer lang en afgesloten voor verkeer zodat je rustig kunt lopen. Het begint om 4 uur ‘s middags en duurt tot middernacht.

#2 Bezoek de Doi Suthep tempel!

Deze gouden glimmende tempel is het bezoeken zeker waard! Je hebt een adembenemend uitzicht over Chiang Mai als je boven bij de tempel bent. De weg omhoog is al enorm indrukwekkend, je loopt via een lange brede trap die versierd is met gekleurde draken. Op de trap zelf zitten allerlei kinderen in traditionele pakjes te wachten om met je op de foto te mogen (voor een bijdrage uiteraard).
De entree is 50 Bath (€1,38) voor volwassenen en 10 Bath (€0,27) voor kinderen. De Doi Suthep tempel ligt op ongeveer 15 kilometer van de stad Chiang Mai en is makkelijk bereikbaar met de scooter, lopend (een dikke twee uur) of met de taxi (grab). De taxi kost het 340 Bath (€9,40) en de locale taxibus kost 60 Bath (€1,70) per persoon.
Houd er rekening mee dat het aardig fris kan zijn op de scooter en dat je je moet bedekken (schouders en knieën) om naar binnen te mogen.

#3 Ga naar de rijstvelden en het meer van Huay Tung Tao Lake!

Rijstvelden, rijstvelden en nog meer rijstvelden. Rondom het meer van Huay Tung Tao Lake heb je geweldige uitzichten over de rijstvelden in de omgeving van Chiang Mai. Je kunt tussen de rijstvelden lopen en zitten op de gevlochten bamboo platformen die ertussen liggen, leuk voor een aantal jaloersmakende foto’s voor thuis!
De entree is maar 50 Bath (€1,40) per persoon en het is makkelijk bereikbaar per scooter of taxi. Wij zouden je aanraden om het per scooter te doen omdat de weg erheen al geweldig is. Je kunt stoppen waar je wilt om te genieten van de natuur (je rijdt wel het eerste gedeelte over de grote weg!).

Hoe kom je in Chiang Mai?

Je hebt vanaf Bangkok twee keuzes: het vliegtuig of de nachttrein.

Vliegtuig
Als je kiest voor het vliegtuig ben je iets meer dan een uurtje onderweg. Als je geluk hebt kan je een vliegticket vinden voor ongeveer 30 euro per persoon. Let wel op dat je vliegt vanaf een ander vliegveld dan je bent aangekomen in Thailand. Je vliegt naar Chiang Mai vanaf vliegveld Don Mueang (DMK).

Nachttrein
Je kunt ook kiezen voor de nachttrein vanaf Bangkok, deze doet er 13 uur over.
Wij kozen voor deze optie en vonden het echt geweldig. Je stapt op bij Hua Lamphong, het treinstation in Bangkok. Het kost ongeveer 20 euro voor een enkeltje (hiermee bespaar je ook nog eens geld voor een overnachting!). Koop je kaartje wel op tijd anders is de trein vol, je kan dit online regelen of ter plekke bij het station. Er is dan alsnog wel een mogelijkheid om in de trein te komen, er zijn namelijk ‘reisbureautjes’ die kaartjes hebben opgekocht. Voor het dubbele bedrag kan deze kaartjes alsnog bij hen halen. Wees dus op tijd, dat scheelt een hoop geld. Wij hadden pech omdat er een feestdag was waardoor het snel uitverkocht was, zo waren we verplicht tot de duurdere tickets.

Hoe gaat het in zijn werk?

Je stapt rond 18:00 in de trein en komt de volgende ochtend vroeg in Chiang Mai.
In de trein loop je naar je genummerde plaatsen toe, je merkt direct dat het erg fris is in de trein (een vest en lange broek zijn niet overbodig). Rond een uur of 8 komt er een meneer langs die je bed komt opmaken. Ze klappen jouw zitting uit en maken hier een bed van. Ook boven je hoofd komt nog een uitklapbed. Je ziet dat er schoon linnengoed omheen gaat, goede service voor dat geld.
De bedden zijn ruim en schoon, door het gestommel van de trein vielen wij al snel in slaap. Het is wel vrij licht in de trein omdat de lampen de hele nacht aanblijven, ook kan het vrij koud worden ‘s nachts. Goed om je je hierop voor te bereiden met een slaapmasker en warme kleding voor de nacht.
De volgende ochtend word je wakker en doet je gordijntje open. Je ziet (in tegenstelling tot Bangkok) erg veel bergen en mooie groene landschappen. Tegen 7:00 in de ochtend zul je op het station van Chiang Mai aankomen.

Er rijdt een nieuwe en een oude trein. Als je reist van Bangkok naar Chiang Mai zal je vrijwel altijd in een nieuwe trein terecht komen. Reis je van Chiang Mai terug naar Bangkok dan heb je kans dat je in een oudere trein komt.

Bekijk hieronder onze video over Noord-Thailand!

Op naar de volgende bestemming!

Voor de meeste reizigers is de volgende bestemming vanaf Chiang Mai: Bangkok, Ayutthaya of naar Pai.