Cienfuegos, de stad waar je over de Malecón kunt lopen en gezellig op een plein kunt zitten. Neem een taxi naar het strand en de lagoon waar je flamingo’s kunt spotten. Cienfuegos is leuk voor een nacht, verwacht geen massatoerisme en gezellige straatjes. Persoonlijk hadden wij meer verwacht van Cienfuegos.

Wat is er te doen in Cienfuegos?
#1 Ga flamingo’s spotten! 

Neem een taxi naar Laguna Guanaroca, dit is een meer waar veel flamingo’s zitten. ‘s Morgens tussen 8 en 10 gaan er verschillende bootjes het meer op. Je wordt ongeveer 45 minuten rond gepeddeld over het meer. Wij zagen veel flamingo’s. De gids gaf ons veel informatie over het meer en de flamingo’s. Dit gaan we je natuurlijk niet allemaal al verklappen, het leukste is de informatie in je op te nemen terwijl je de rust van het meer ervaart.

De entree kost 10 CUC (€9) per persoon, de taxi kost 20 CUC (€18) voor heen en terug naar Cienfuegos.

Dit uitje is goed te combineren met het strand, zie #2.

#2 Geniet van het rustige strand!

Het strand is heerlijk rustig en er waren maar een handjevol mensen. Wij genoten enorm van het heldere lauwe water en de rust aan het schone strand. 

Je kunt op het strand gratis (dit is uniek toch?) gebruik maken van de rieten parasols, die dicht bij het water staan. Er is een restaurant waar je kunt lunchen als je trek hebt en ze verkopen lekkere cocktails.

Het strand Playa Rancho Luna ligt een aantal kilometers onder Cienfuegos. Wij combineerden dit met de lagoon (#1) zodat de kosten van de taxi in verhouding veel goedkoper waren.

#3 Verken Cienfuegos zelf

In Cienfuegos heb je aan een paar uur meer dan genoeg om alles te bezichtigen in de stad. 
Loop over de Malecón, een straat met oude statige gebouwen. Als je de Malecón uitloopt, loop je (ongeveer 3 kilometer) zo op ‘Mirador La Punta’ af. Dit is een klein parkje waar veel locale mensen komen om wat te drinken, leuk om gezien te hebben maar wij vonden het niet heel bijzonder.
Bij het Parc central Jose Martí zijn nog een aantal gebouwen te bezichtigen zoals ‘Teatro Tomás’ een groot theater.

Tip om goedkoop en lekker te eten:

In het restaurant ‘A la my love’ kan je redelijk goed eten voor een betaalbare prijs (2-5 euro per persoon). Laat wel de host van je casa bellen naar het restaurant zodat je locale prijzen betaalt in plaats van de toeristen prijzen! Hierdoor betaal je al 6x minder dan dat je er zelf naar binnen zou lopen. 

Als je een menu kaart krijg in CUC prijzen dan weet je al dat je de toeristenprijs betaalt omdat de locale mensen in CUP betalen. Je kunt vaak bij deze restaurants wel gewoon in CUC betalen.

Aangezien ze niet op elke hoek van de straat water verkopen, is het handig om een waterfles met filter kopen zodat je het water gewoon uit de kraan kunt tappen!

Hoe kom je in Cienfeugos?

Als je kiest voor Viazul dan haal je een kaartje bij een klein kantoortje, verwacht geen busstation. Je  vindt dit kantoortje aan de overkant van de weg waar je de bus bent uitgestapt. Een kaartje naar Cienfuegos vanaf Viñales kost 32 CUC (€28) per persoon en zal ongeveer 8 uur duren. Koop je buskaartje op tijd zodat je zeker bent van een plek, er gaat maar één bus per dag. Wij kochten ons kaartje de dag dat we aankwamen, dit is vroeg genoeg.

Op naar de volgende bestemming!

Voor de meeste reizigers is de volgende bestemming vanaf Cienfuegos: Viñales, Varadero of naar Trinidad.