Taal

Op Cuba spreken de mensen Spaans, een enkeling spreekt een woordje Engels. Het is aan te raden een taalboekje mee te nemen als je geen Spaans spreekt. Of je download de Spaanse taal op je telefoon in de Google Translate app.

Visum (toeristenkaart)

Wij regelden vooraf een visum/toeristenkaart voor Cuba. Dit bestelden we online, binnen 24 uur was het binnen. Deze kaart is 30 dagen geldig en je zou hem kunnen verlengen op Cuba zelf met nog eens 30 dagen. Eenmaal op Cuba bleek niemand naar ons visum te vragen. Toen wij Cuba uit wilden gaan namen ze onze toeristenkaart in.

Reisverzekering

Houdt er rekening mee dat je verzekerd bent voor medische kosten in het buitenland. Je moet dit kunnen aantonen op het AirPort als er naar gevraagd wordt. Je kunt bij je verzekering een verklaring in het Engels of Spaans aanvragen.

Het geld op Cuba: CUC en CUP!

Als toerist zul je vrijwel alleen te maken krijgen met de munteenheid CUC (je spreekt het uit als KOEK). Je krijgt als je pint met je pas ook alleen CUC uit het automaat. Je kunt hiermee alles betalen.

Er is ook een andere munteenheid in het land namelijk CUP (dit noemen ze pesos). Mocht je een keer een ijsje halen of een pizza bij een winkel die niet toeristisch is dan betaal je daar normaal gesproken in CUP, als je aangeeft dat je in CUC wil betalen dan is dat ook geen probleem. Handig om te weten is: 1 CUC gelijk staat aan 25 CUP.

Het verschil kan je goed zien: op de CUC staat ‘Pesos Convertibles’, dit staat niet op de CUP. Ook staan op de briefjes van de CUC bekende gebouwen en op de CUP bekende personages van Cuba. 

Overnachten op Cuba

Voor het ervaren van het echte Cuba kan je het beste in een Casas Particulares slapen in plaats van in een hotel. 

Slapen in een Casa Particulares houdt in dat je bij mensen thuis slaapt. Je hebt (in vrijwel alle gevallen) een slaapkamer en een eigen badkamer tot je beschikking. Het leuke is dat je tegelijkertijd een stukje Cubaans leven ervaart. Bij alle adressen waar wij verbleven waren de mensen erg gastvrij. 

Casa’s kun je vooraf boeken op airbnb of je loopt door de stadjes op zoek naar het blauwe logo.

Er zijn in elke stad erg veel Casa’s. Soms zie je een straat vol met Casa’s. Waarom zijn we zoveel Casa’s in Cuba? Het schijnt dat je met een casa meer kan verdienen door verhuur van kamers dan dat je als arts zal werken..

Vervoer op Cuba

Op Cuba heb je veel manieren je te vervoeren. De Viazul (de rijdende koelkast) is de meest bekende, goedkoopste en snelste manier van reizen. Klik op Vervoer op Cuba voor meer informatie.

Hoe zit het met internet op Cuba?

Er zijn veel verschillende verhalen over internet op Cuba. Volgens de één kan je vrijwel niet op internet, volgens de ander is er bijna overal internet. Wij gingen er vanuit dat we tijdens ons verblijf helemaal geen internet zouden hebben maar er bleek toch meer internet beschikbaar te zijn dan verwacht.

In veel plaatsten heb je (na wat zoekwerk) altijd wel een café of restaurant gevonden waar je gewoon op de WiFi kunt (zonder kraskaart).

Varadero staat bekend om het goede internet dat je vaak gewoon kunt gebruiken bij je hotel of Casa. Het werkt bijna hetzelfde als bij ons. Je kunt er op met een wachtwoord maar vaak hebben ze nog wel een beperkt aantal uren. Het ligt eraan hoeveel ze betalen in de maand.

In gevallen dat je dit niet kunt vinden zijn er altijd kraskaarten. De kraskaarten kan je altijd kopen bij een WiFi punt (niet te missen, hier zit iedereen op zijn of haar telefoon). Er zijn meerdere verkopers die je een kaart proberen te verkopen. Dit zijn mensen die de kaartjes inkopen voor 1 CUC per uur en deze verkopen voor meer (1,5-2CUC).

Je kunt zelf ook in de rij gaan staan bij een ETECSA winkel, hier kun je de kaartjes kopen voor 1 CUC per uur. Dit kost je wel wat meer tijd en deze winkels zijn ‘s avonds gesloten, het is handig een paar kaarten te kopen zodat je maar één keer in de rij hoeft te staan. Deze kaarten zijn in heel Cuba geldig.

Het krassen is simpel: je gaat naar je WiFi instellingen. Klikt op ETECSA en voert 2 codes in, gebruikersnaam en wachtwoord (het wachtwoord kras je open). Hierna kun je een uur op het internet.

Supermarkten op Cuba

Natuurlijk is elke plaats op Cuba anders met het regelen van zijn producten en de hoeveelheid.

Toch proberen wij hier een algemeen schets te geven van hoe wij het hebben ervaren.

Eén ding is zeker, de supermarkten zijn niet zoals we ze in Nederland gewend zijn. Je praat op Cuba ook niet van een supermarkt maar van een verkooppunt ‘punta de vende’ waar je slechts een beperkt aantal producten kunt kopen. Je hebt grote verkooppunten en kleine (gewoon een huis waar producten bij het raam liggen).

Bij het ene verkooppunt hebben ze bijvoorbeeld water, frisdrank en ingeblikt voedsel, bij de ander drank en sigaren. Bij de kleine verkooppunten kan het zo zijn dat ze maar 3 producten hebben. Wij zagen bijvoorbeeld een kaasschaaf, 3 scharen en een bezem bij een raampje liggen. Het bijzondere is dat iemand dan de hele dag zit te wachten tot iemand het wil kopen.

Vaak zie je rijen staan bij een gebouw waarvan het niet duidelijk is wat ze er verkopen. Het gaat vaak om versproducten zoals sla, vis, vlees of eieren. 

De Cubanen die wij gesproken hebben geven zelf ook aan vaak in de rij te staan voor versproducten omdat dit schaars is.

Tip als je iets nodig hebt

Vraag bij je casa waar je iets kunt kopen omdat het soms compleet aan de andere kant van de stad kan zitten. Zo liepen wij een aantal keren lang te zoeken naar een water verkooppunt. Je kunt ook een speciale waterfles met filter kopen zodat je het water gewoon uit de kraan kunt tappen!

Pinnen op Cuba

Pinnen kan lastig in Cuba, wij hadden alleen goede ervaringen. Wij hadden een VISA-card en dit werkte prima. Wij zelf hebben aan het begin van onze reis door Cuba een grotere som geld gepind op het vliegveld. 

Tip: als je vooruit plant is het voordeliger om de casa’s en de bustickets vast online te betalen. Dit geeft je meer overzicht en je betaalt minder commissie bij de bank omdat je minder hoeft te pinnen. Ook kun je ervoor kiezen om al op voorhand geld te wisselen bij het GWK Grenswisselkantoor in Nederland.

Liften op Cuba

Het zal je verbazen hoeveel mensen er langs de weg staan te zwaaien en te seinen als je met de bus langsrijdt. Er staan veel mensen langs de kant van de weg om te liften. Dit is normaal op Cuba omdat er een gebrek aan brandstof en bussen is. Ze staan dan langs de weg te wapperen met geld in de hoop dat je ze meeneemt. Ouderen, zwangere vrouwen en kinderen gaan voor als het gaat om het liften.

Wat moet je zeker mee nemen naar Cuba?
  • Creditcard! Op Cuba wordt je Nederlandse bankpas niet geaccepteerd, daarom is een Credit card noodzakelijk!
  • Reisverzekering in het Engels of Spaans waarop staat dat je verzekerd bent voor ongevallen in het buitenland
  • Een kaart van Cuba. De offline kaart kun je downloaden op maps.me.
  • Snacks, je kunt op Cuba beperkt snacks krijgen en als je ze kunt krijgen zijn ze erg duur.
  • Aspirines en ibuprofen. Deze middelen zijn op Cuba erg duur en je staat er erg lang voor in de rij.
  • Een vest voor in de Viazulbus, bekend als de rijdende koelkast.
Op naar de bestemmingen!