Havanna: de stad van de oldtimers, mooie oude straatjes en de vrolijke straatmuzikanten! In Havanna moet je geweest zijn als je op Cuba bent!

Havana Vieja staat op de UNESCO werelderfgoedlijst sinds 1982. Je zult het zien als je in Havana Vieja loopt, het ziet er enerzijds geweldig uit maar anderzijds zie je dat veel gebouwen in zeer slechte staat zijn. Er zijn mensen die in de slechte gebouwen wonen, je kunt het je haast niet voorstellen. Cuba heeft een budget voor het opknappen van deze gebouwen, het zijn er alleen zoveel dat er keuzes gemaakt moeten worden. Sommige keuzes zijn in het nadeel van de bevolking die er woont. Het kan zomaar zijn dat er meer vierkante meter woonoppervlak nodig is om te wonen dan je eerst had. Dan mag jij of je buurman een andere plek zoeken. Het hippe koffietentje waar we nu zitten met het mooie uitzicht? Juist, dit was eerder een woning van iemand die eruit moest omdat er meer te verdienen viel voor de overheid.

Wat te doen in Havanna?
#1 Wandelen door Havana, alsof je in een museum loopt!

Het is alsof je 50 jaar terug gaat in de tijd: gigantisch veel oldtimers, gezellige ouderwetse straatjes en mensen die hun handel op straat verkopen.

Je kunt makkelijk zelf lopen langs de verschillende bezienswaardigheden in Havana Vieja. Vind je het makkelijker of fijner met een gids? Je kunt deze overal op straat vinden. Zie hieronder hoe wij onze route (met gids) hebben gelopen.

(Start: Havana Old Square, Plaza de San Francisco, Museo de la Serámica Contemporánea, Plaza de Armes, Carhedral de San Cristobal de Habana (hier kan je voor 1CUC in een toren voor een mooi uitzicht), National Capitol, einde: Fraternity park)

Havana
#2 Stap in een cabrio oldtimer voor een ritje!

Hoe geweldig is het als je zélf in die oldtimer zit en iedereen foto’s van jou maakt? 
Het is ontzettend gaaf om (ook al heb je helemaal geen taxi nodig) je een stuk te laten rondrijden in een oldtimer. Wij zochten een mooie roze oldtimer cabrio en mochten 10 minuten achterin, het was zo gaaf! De wind door je haren en overal waar je kijkt zie je mooie gebouwen en andere gave auto’s! Ons ritje kostte 10 CUC (€8,80), mocht je een uur willen dan kost je dit 40 CUC (€35)

#3 Leg je geweldige moment vast met een polaroid foto!

Op het plein van het monument José Martí staan verschillende fotografen met een ouderwets toestel. Ze laten een aantal voorbeelden zien van foto’s. Het gaat echt op een ouderwetse manier, onder een doek en ter plekke ontwikkeld. Het kost maar 3 CUC (€2,65), leuk souvenir toch?!

#4 Drink een Mojito in Havana!

Je kunt geen betere plek verzinnen om je Mojito te drinken dan in Havana, de rum komt namelijk hier vandaan! Kies één van de vele gezellige barretjes en drink voor nog geen 5 CUC (€4,40) een heerlijke Mojito!

#5 Koop een souvenir bij de haven!

Je wilt natuurlijk niet naar huis zonder passend souvenir. In de overdekte hal bij de haven is genoeg te vinden: magneten, tassen, heel veel schilderijen, nummerborden, hoeden, sigaren.. Je kunt het allemaal vinden in deze hal. Een voordeel: het is erg goedkoop!

Accommodatie in Havana

In Havana heb je hotels en casa’s (huizen waar je een kamer huurt) die je bijvoorbeeld kunt boeken via AirBnB. Wij hadden een casa geboekt die midden in het oude centrum lag. De casa heet ‘Cuba Street House’ en de eigenaar heet Jorge. We zouden deze casa zeker aanraden. Je hebt een hele eigen woning met woonkamer, keuken, slaapkamer en vernieuwde badkamer. Jorge is een super gastvrije man, hij gaf ons een (gratis) wandeltour door Havana waarbij hij van alles vertelde. Hij hielp ons met de taxi naar de bus, de goede restaurantjes te vinden en alle overige dingen. Echt een aanrader voor een goed verblijf in Havana!

Eten in Havana

Je hebt in Havana de toeristen straten waar gigantisch veel etenstentjes en barretjes zitten. Wij aten bij ‘El Cubanito Cafetaria’ een restaurantje dat niet in de toeristen straat zit maar zowat tegenover onze casa. Je kon er heerlijk eten. Ze hebben een uitgebreide keuken: pasta, pizza, hamburgers, broodjes of wat lokalers: kip met bonen en rijst (Pollo Asado). Het duurste gerecht wat er op de kaart staat is 2 euro. We zouden het zeker aanraden om hier goedkoop en erg lekker te eten!

Hoe kom je in Havana?
Vliegveld Havana naar Havana centrum

Zodra je je bagage van de bagageband hebt gehaald kun je, als je niks hoeft aan te geven, direct doorlopen aar de uitgang. Hier kun je pinnen of je geld omwisselen in dezelfde automaat.

Als je niet een taxi hebt geregeld hebt vanuit je hotel of casa dan kun je hier gemakkelijk een taxi pakken. De kosten hiervoor zijn tussen de 25 en 30 CUC. De rit duurt ongeveer 20 minuten tot aan Havana Vieja. Het oude centrum van Havana. 

Op naar de volgende bestemming!

Voor de meeste reizigers is de volgende bestemming vanaf Havana: Varadero, Santa Clara of naar Viñales.