Spannend! Een nieuw land, een nieuwe stempel. Lees hieronder hoe wij de grensovergang van Belize naar Guatemala hebben ervaren. 

Vanaf Caye Caulker stapten wij om half 9 ‘s ochtends op de boot om vanaf Belize City naar Flores in Guatemala te gaan. Eenmaal aangekomen in Belize City, na een boottrip van een klein uurtje, stapten wij rond half 11 in de bus naar Flores.

Het was een ‘turismo bus’ waar ongeveer 25 mensen in kunnen. Het is een minivan, dus verwacht niet al te veel ruime plekken waar je je benen kwijt kunt.

De grensovergang van Belize naar Guatemala

Het duurt ongeveer 3 uur tot je bij de grens bent. Hier moet je zelf de grens over lopen. Je loopt naar een loket waar je je paspoort afgeeft en betaald 20 USD per persoon. Vanaf hier neem je je paspoort mee naar het volgende loket waar de stempel van Belize wordt gezet. 

Wanneer je de stempel van Belize hebt ontvangen mag je door naar de volgende rij. Hier krijg je een stempel van binnenkomst van Guatemala. De bus volgt en staat aan de andere kant van de grens te wachten.

Vanaf de grens is het nog 2 uur rijden tot aan Flores.

Tips voor de busrit!
Tip #1, de allerbelangrijkste tip! Let op je tas!

Laat absoluut géén spullen in de bus liggen, buiten je backpack om die op het dak zit na, als je de grens over gaat. Wij kwamen aan bij de bus en de deur van de bus was open. Wij zagen dat mensen de bus in gingen en aan het zoeken waren naar spullen! Gelukkig had bij ons iedereen alles mee, maar het kan zomaar zijn dat het mee wordt genomen! Doe om deze zelfde reden ook geen waardevolle spullen in je backpack die boven op de bus ligt. Er gaan genoeg verhalen rond dat backpacks van de minivan zijn af gestolen.

Tip #2 Sta je vooraan dan heb je de beste plaats in de bus!

Als je de mogelijkheid hebt, zorg dat je optijd bij de bus staat. De gemiddelde bussen zijn vrij krap, beenruimte is schaars, als je op tijd bent kan je de beste plekken uitzoeken (voorin!).

Tip #3 Doe een regenzak om je tas!

Zorg dat je een regenzak of een andere zak om je backpack doet. De backpack gaat boven op de bus. Het hangt van de buschauffeur af als er een zeil om heen gaat of niet.

Tip #4 Ga vooraf naar het toilet.

Ga vooraf naar het toilet. Er zit geen toilet in de bus. Gelukkig stopte de bus ongeveer elke 3 uur.

Tip #5 Vergelijk de prijzen.

Vergelijk de prijzen van verschillende busmaatschappijen, wij betaalden 50 BZD per persoon maar we hoorden dat anderen het voor minder hebben geregeld!

Wat zijn de kosten van Belize City naar Guatemala?

De bus vanaf Belize City naar Flores koste 50 BZD (€23) per persoon. De grensovergang van Belize naar Guatemala koste ons 20 USD per persoon.

Voor Guatemala is geen visum vereist. Ideaal, hierdoor bespaar je mooi weer wat geld!

Let wel goed op! Zodra je met de bus aankomt in Flores stapt er een persoon in de bus en wil voor te veel (echt véél te veel) geld het vervoer en gids verkopen. Koop dit niet, de persoon noemt van alles zodat je het bij hem koopt (beperkte busstations, ‘goedkope’ tours, verzin het maar). Er zijn overal (écht overal) tickets te koop voor alles en naar alles!