Er zijn twee manieren om je te verplaatsen van San José (Costa Rica) naar San Juan del Sur (Nicaragua).
Je kunt met de Caribe Shuttle gaan, deze brengt je van deur tot deur of je kunt het zelf regelen met het openbaar vervoer en de taxi. In beide gevallen passeer je de grens Peñas Blancas.

Caribe Shuttle (63 euro) 

Je wordt opgehaald bij je hotel waarna je in ongeveer 5 uur naar de grens rijdt. Bij de grens haal je twee stempels (lees hieronder hoe dat in zijn werk gaat). Hierna stap je het busje weer in en rijdt je in ongeveer 45 minuten naar San Juan del Sur. 

Met de public bus tot de grens en een taxi vanaf de grens (21 euro)

Wij stapten op de bus in San José (Gran Terminal del Caribe) om zo naar San Juan del Sur in Nicaragua te gaan via Peñas Blancas.

Je koopt vooraf een kaartje (7,50€) bij het busstation zodat je zeker bent van een plaats. Je krijgt een bonnetje met daarop de vertrektijd, datum en stoelnummer.

De busrit duurt 5,5 uur tot aan de grens  Peñas Blancas. Dit is het eindpunt van de bus en ga je de bus uit. Ook zit er een tussenstop bij waar je eten kunt kopen en het toilet kunt gebruiken.

De exitfee van Costa Rica

In tegenstelling tot wat wij op internet vonden (‘Er is maar 1 automaat waar je kunt betalen, als deze kapot is heb je een probleem’) zijn er overal kiosken waar je contant kunt betalen voor het verlaten van Costa Rica. Doe je dit bij een kiosk dan kost je dit 8 dollar of 5000 Colones. Doe je dit bij het grenskantoor zelf dan is er een automaat waar het 7 dollar kost en je alleen met credit card kunt betalen. Hier krijg je ook een stempel zodat je Costa Rica kunt verlaten.

De entrance fee voor Nicaragua

Een kleine tien minuten lopen over de grens tot je bij het immigratiekantoor van Nicaragua komt. Hier betaal je 1 dollar bij een klein loket en daarna nogmaals 13 dollar om de stempel van Nicaragua te krijgen. 

Op naar San Juan del Sur!

Ga je met de taxi vanaf de grens? Het is ongeveer 45 minuten rijden. Dit is het makkelijkst maar niet het goedkoopst. Het bedrag begint met 25 dollar maar is omlaag te brengen naar 15 dollar voor een rit.

De reis van San José tot aan San Juan del Sur duurde 6,5 uur!

Benieuwd naar hoe het gaat met een drone als je Nicaragua binnen komt? Klik hier!