De grensovergang van Nicaragua naar Costa Rica via Peñas Blancas. Hieronder beschrijven we onze reis van Ometepe naar Samara. Wij gingen met het openbaar vervoer, goedkoop en vrij gemakkelijk!

Onze reis begon in Ometepe

Vanaf Moyogalpa (de haven op Ometepe) kun je elk uur de boot pakken naar San Jorge. De boot kost €1,35 en doet er een uur en een kwartier over. Het kaartje koop je bij het loket waar je op de boot stapt.

Met de taxi baar het busstation

Ongetwijfeld komen er een hoop taxichauffeurs naar je toe (als je aankomt in de haven) met de vraag waar je heen gaat. Je kunt voor €0,80 in de taxi stappen (je moet natuurlijk eerst wel een beetje afdingen), de rit duurt 10 minuten.

Ongetwijfeld zal de taxichauffeur aangeven dat de bus niet rijdt of je lang moet wachten, dit is niet waar. Handig om te weten is dat de bus elk kwartier gaat!

Met de bus naar de grens (Peñas Blancas)

Je stapt in een bus waar Peñas Blancas opstaat. De mensen bij de bus roepen ‘frontera’, wat grens betekent. In de bus koop je een kaartje voor €0,80, de rit duurt ongeveer 45 minuten.

Nicaragua uit

Je haalt een kaartje van €0,80 en betaalt nogmaals €1,60 voor een stempel om Nicaragua uit te gaan.

Stukje niemandsland

Je loopt ongeveer 400 meter door niemandsland. Je kunt ook kiezen om met een fietstaxi te gaan. Ook vind je overal mensen die geld voor je kunnen wisselen.

Costa Rica in

Je haalt een stempel bij het loket. Wel wordt er gevraagd om een bewijs te laten zien dat je Costa Rica weer verlaat. Als je met meerdere mensen reist is het belangrijk dat je alle namen op dit bewijs staan.

Met de bus naar Liberia

Direct na de laatste bagagecheck koop je voor €2,60 een kaartje bij het busloket voor de bus naar Liberia. De bus rijdt in ongeveer anderhalf uur naar het busstation in Liberia.

Van Liberia naar Nicoya

Op het busstation van Liberia vertrekt elk heel uur een bus naar Nicoya. Voor €1,90 haal je een kaartje in de bus of bij het loket. De rit duurt ongeveer 2 uur.

Van Nicoya naar Samara

Je loopt 200 meter naar een ander busstation (maps.me bus to Samara). Je kaartje koop je bij een kiosk en kost 2 euro. De bus rijdt ongeveer in een uur naar Samara. Samara is een klein dorpje, hoogstwaarschijnlijk kun je lopen naar je hotel/hostel.