Een motor kopen in Vietnam! Het klinkt onwijs gaaf en stoer: een motor kopen en over de wegen van Vietnam rijden!

Laten we voorop stellen dat wij het rijden door Vietnam op de motor geweldig vonden en zouden het iedereen aanraden! Wel is enige ervaring op de motor vereist, het is een stuk pittiger rijden dan op de Nederlandse wegen!

Er zijn altijd veel vragen wat betreft het kopen en rijden van een motor in Vietnam. In ons verhaal hieronder zullen we onze ervaringen delen.

Waar koop je een motor?

Veel backpackers beginnen hun reis in Hanoi of Ho Chi Minh City. Dit zijn ook de perfecte plaatsen om een motor te kopen. Er zijn genoeg motorzaken die je een mooi gepoetste motor kunnen verkopen of backpackers die graag van hun motor af willen. Keuze genoeg wat ons betreft! 

Waar let je op bij het kopen?

Wat sowieso noodzakelijk is bij de koop van een motor is de blauwe kaart: dit is je eigendomsbewijs. Mocht er geen blauwe kaart bij de motor worden gegeven dan is er een kans dat de motor gestolen is.

Ook is het verstandig om naar de ketting te kijken. Is deze goed gesmeerd? En belangrijker nog: zit er genoeg spanning op? Kijk ook even naar het tandwiel, zijn de tanden gebogen of versleten? Dan is het handig te vragen of ze die vervangen voor je hem koopt. 

Let bij op bij de banden, zit er nog genoeg profiel op? Zijn ze hard genoeg?

Ook is het krijgen van een degelijke helm en slot handig maar dat zit er niet standaard bij.

Wat voor soort motor koop je?

De meest verkochte motor onder de backpacker is de Honda Win 110cc. Er zijn ook andere modellen te krijgen uiteraard. Het is net wat je zoekt! 
Wij reden met z’n tweeën (inclusief 1 grote backpack en 1 kleine backpack) op één Honda Win, dit ging perfect!

Vervangen van olie en smeren van ketting?

Het is verstandig om elke 400 kilometer je olie te laten vervangen en de ketting te laten smeren. Dit kan je makkelijk onderweg regelen. Vaak zit er naast een tankstation een klein soort garage waar ze dit voor je doen terwijl je wacht. Het duurt maar 10 minuten en je kunt weer verder. De kosten zijn rond de 4-6 euro.

Kan je je verzekeren?

Nee, je kunt je niet verzekeren! Wel is het verstandig een Internationaal rijbewijs aan te vragen bij de ANWB zodat je aan kunt tonen dat je een motorrijbewijs hebt als je wordt aangehouden. 
Wees je er bewust van: in geval van een ongeluk ben jij altijd fout!

Wat doe je bij pech?

Je denkt er toch over na, wat doe je als je onderweg pech krijgt? Wij hadden het geluk dat we geen pech onderweg hadden.

Wel spraken we een aantal medereizigers die ook op de motor het avontuur aangingen die minder geluk hadden. 

Een lekke band was zo gerepareerd bij de garage op de hoek. Je kunt er vanuit gaan dat iedereen je helpt als je met pech staat. Iedereen heeft verstand van motoren, Vietnam is niet voor niets het land met de meeste motoren per inwoner!

Wat zijn de kosten?

Een gemiddelde motor (Honda Win) koop je voor 300 dollar. Bij een garage kunnen ze wat duurder zijn maar zijn ze wel mooi opgepoetst. Of ze dan ook beter zijn omdat de bij een garage worden verkocht denken wij niet. 

Mocht er een onderdeel moeten worden vervangen dan is dat vaak vrij goedkoop. Bij ons was een ‘very big problem’ maar 18 euro (de benzine liep zo het blok uit en er moest het een en ander nieuw worden opgezet). Een nieuwe band kost je 3-5 euro, kleine bedragen als je het vergelijkt met Nederland.

Verkopen?

Verkopen doe je ook het makkelijkst in Hanoi of Ho Chi Minh omdat hier de andere backpackers weer op zoek zijn naar een motor. Hoi An is ook een goede plaats om een motor te kopen of verkopen.
Let wel op bij het verkopen: is het laagseizoen? Dan heb je kans dat je motor hooguit maar 100 dollar waard is als je hem probeert te verkopen bij een garage (de garages staan dan helemaal vol met motoren en ze hebben de jouwe eigenlijk helemaal niet nodig). Het meest fijne is om de motor te verkopen aan een andere backpacker.

Voordelen van motorrijden in Vietnam
  • Je rijdt door een geweldig mooi landschap!
  • Overal stoppen waar je wil om te rusten of wat te drinken!
  • Je hebt onvergetelijk contact met de vriendelijke bevolking onderweg!
  • Met de motor kan je zelf naar bezienswaardigheden rijden in plaats van een tour te boeken.
  • De benzine is goedkoop, je reist op de goedkoopste manier die er is!
  • Je hebt een stoer verhaal als je thuis komt!

Nadelen van motorrijden in Vietnam
  • Je hebt lange reisdagen. Al begin je vroeg je ontkomt niet aan de warme zon in Vietnam.
  • Op sommige wegen kan het best gevaarlijk zijn: grote gaten, vrachtwagens die geen rekening met je houden, en de grindwegen zijn geen pretje.
  • Bij een ongeluk zit jij altijd fout! 

In Vietnam geldt de regel: Hoe groter je vervoersmiddel is, hoe belangrijker je bent op de weg. Als motorrijder wordt je hierdoor vaak afgesneden.

Overweeg voor jezelf of je ervaren genoeg bent om de Vietnamese weg op te gaan. Wij vonden het in ieder geval geweldig!

Onze route:

Bekijk onze video!