Hoe steek je een grens over? Gaat het makkelijk of is het niet zo simpel als het klinkt?

Van Bocas del Toro naar Puerto Viejo

Onze rit startte in Bocas del Toro (Panama) en zal eindigen in Puerto Viejo (Costa Rica). Wij staken de grens over van Panama naar Costa Rica bij de grensovergang Sixaola. Wij regelden een ‘tour’ waarbij we van deur tot deur werden gebracht, ideaal!

Je hebt 2 manieren om de grens over te gaan: met de shuttle (alles is geregeld) en de bus (waarbij je een aantal keer moet overstappen).

De shuttle van Bocas del Toro naar Puerto Viejo

Wij kozen voor de shuttle . Dit is de makkelijkste en snelste manier. Regel via je hostel (of een van de vele operators in het stadje waar je verblijft) een shuttle inclusief watertaxi. De kosten hiervoor zijn 27 dollar (vanaf Bocas del Toro) en je wordt van deur (op Bocas del Toro is dat de haven) tot deur in Puerto Viejo gebracht.

Je begint bij de haven op Colon en gaat in 35 minuten naar het vaste land (Almirante). Hier staat een busje klaar dat je in een klein uurtje naar de grens brengt.

De grens van Panama naar Costa Rica

Bij de grens aangekomen stap je uit het busje en loop je naar de grenspost. Hier krijg je een stempel omdat je Panama uit gaat, dit kost je geen geld (in vergelijking tot sommige andere landen).
Hierna loop je met je bagage de brug over, er kunnen namelijk geen auto’s overheen. Aan de andere kant van de brug haal je een stempel van Costa Rica. Dit duurde bij ons een klein uurtje omdat er een grote rij stond bij het grenskantoor. Heb je je stempel binnen dan wordt je aangesproken door een chauffeur die je verder zal brengen (je hebt een bandje om je arm waaraan mensen je kunnen herkennen). Dit busje rijdt je binnen een uur naar Puerto Viejo en zet je af bij je hotel.

Totale reistijd

Al met al doe je er 4 uur over, houd er rekening mee dat het in Puerto Viejo een uur eerder is.

Bekijk hier de informatie over Puerto Viejo en Bocas del Toro.