De grensovergang van Guatemala naar Mexico gaat erg gemakkelijk, het duurt alleen bij Mexico erg lang.

Stempel Guatemala

Eenmaal aangekomen bij de grens van Guatemala moet je in een rij gaan staan waar je paspoort afgeeft en er een uitstempel van Guatemala in wordt gezet. Wij hoefden geen visumkosten te betalen voor Guatemala.

Vanaf hier is er vrijwel bij elke maatschappij een buswissel. Je gaat weer bij de bus staan waarmee je aankwam en dan komt er een buschauffeur aanlopen van de volgende bus. Je spullen worden op de bus geladen en vanaf daar ga je rijden naar de grens van Mexico. Dit duurt ongeveer 5 a 10 minuten.

Stempel en visum Mexico 

Aangekomen bij de douane van Mexico, stond in ons geval, een lange rij met mensen te wachten om het pand in te mogen. Bij ons duurde het totaal wel 1,5 uur omdat er maar één medewerker aanwezig was. Zodra je aan de beurt bent krijg je een formulier waar je je gegevens moet invullen. Hierna moet je nog een keer langs komen bij de balie. Als je langer dan 7 dagen in Mexico blijft, moet je naar een ander pand lopen. Hier moet je je visum met credit card of in Mexicaanse pesos betalen. Ze nemen geen Dollars aan helaas.

Na het betalen van het visum, moet je weer terug naar het eerste pand waar je gelukkig de lange rij voor mag. Nu krijg je je binnenkomst stempel van Mexico, en kun je in de bus op naar de plaats van bestemming!

Hoeveel kost het visum?

Het visum van Guatemala kost niks. Je mag 90 dagen gratis in het land verblijven. Wij hoefden zelf ook geen bewijs van verlaten van het land te laten zien. 

Het visum van Mexico kost overigens wel geld. Ook als je een vliegticket hebt waarbij je het land verlaat. Het visum kost 558 pesos (ongeveer 25€) per persoon. Tenzij je binnen 7 dagen het land verlaat, dan hoef je geen visum kosten te betalen.

Vervoer

Wij kwamen vanaf Xela. Vanaf hier is het 3,5 uur rijden tot aan de grens. De grens overgang duurde al bij al ongeveer 2 uur. Hierna was het nog 4 uur rijden tot aan San Cristobal de Las Casas.