Voordat je naar Guatemala gaat, heb je altijd een aantal vragen. Wij hopen jou hiermee te kunnen helpen en daarom hebben wij alles uitgelegd van vervoer tot aan pinnen in het land. Lees hier waar je rekening mee kunt houden bij je reis door Guatemala.

Welke taal spreken ze in Guatemala?

In heel Guatemala praten mensen Spaans. Helaas praat bijna niemand Engels. Wij liepen hier al snel tegenaan. Het regelen van je lunch is dan ineens niet zo vanzelfsprekend. Gelukkig hadden wij wel een aantal woorden al geleerd en kwamen hier redelijk mee uit te voeten. En altijd als backup: Google translate en een Spaans VanDale boekje!

Is er een visum nodig?!

In Guatemala is er geen visum van toepassing! Ook hoef je bij het verlaten van het land geen exit fee te betalen. Je kunt voor 90 dagen in Guatemala blijven zonder visum. Wil je langer blijven? Dan moet je verlening aanvragen bij een immigratiekantoor!

Van Belize naar Guatemala via de landgrens!

De grens overgang naar Guatemala gaat erg soepel. De bus stopt bij een loket, iedereen gaat uit de bus waar je in de rij gaat staan bij het loket. Hier laat je je papiertje zien die je kreeg bij binnenkomst van Belize. Hier moet je 20 Amerikaanse dollar per persoon betalen, dit is de exit fee van Belize. Na het betalen krijg je een stempel voor het verlaten van het land. Hierna rijdt de bus door naar het loket waar je een stempel krijgt voor binnenkomst van Guatemala.

Geld pinnen in geheel Guatemala!

Vrijwel in elke stad kan je pinnen met je (maestro) pinpas, je moet dan wel je pas op ‘buiten Europa’ aan hebben staan. Ook al staat er geen Maestro-teken op de pinautomaat, er kwam wel altijd geld uit. 

Als backup hebben we altijd een creditcard bij ons. 

Je moet wel rekening houden met pinkosten van ongeveer 5 euro per transactie. Wij pinden altijd het hoogste bedrag dat kon zodat we zo min mogelijk kosten hiervoor kwijt waren.

Vervoer in Guatemala

In Guatemala zijn er een aantal mogelijkheden om je te vervoeren. Wij kozen ervoor om met de bus (eigenlijk een busje van maximaal 20 personen) te reizen. Je regelt dit gewoon bij je hostel of waar je verblijft, in elke plaats waar wij kwamen waren er verschillende touroperators waarbij je kan boeken. Bij elke maatschappij wordt je opgehaald bij je hotel en afgezet bij de volgende plek waar je moet zijn. Houd wel rekening mee dat je bagage boven op de bus word gebonden. Doe daarom zeker een regenhoes om je backpack heen! De ene keer zit er wel een zeil om de bagage en de andere keer niet.

Wij kochten altijd een dag voor vertrek ons kaartje aan de balie zodat we zeker waren van een plaats. 

Je kunt er ook voor kiezen om met de ‘chickenbus’ te gaan. Zoals de naam zegt, je wordt als een kip in een bus gedrukt. Het kan aardig vol zijn en je bagage gaat boven op de bus, hierdoor kan het wel zijn dat je bagage wordt mee genomen door iemand anders aangezien het niet een toeristenbus is en er vaak gestopt word en op de bus alles op en af gaat.

Wassen bij een laundry service

Het wassen in Guatemala kan gedaan worden bij een laundry service. Het is vrij eenvoudig, je loopt met je waszak de straat op en zoekt naar een pand met wasmachines. Er is bijna overal al aangegeven hoeveel het per kilo kost. Vaak is de afname minimal 4 á 5 kilo. Je krijgt direct te horen wanneer je was klaar is, vaak is dit de volgende dag. Je krijgt je gewassen was opgevouwen terug in een plastic zak.

Wat moet je zeker mee nemen (naast je standaard spullen) naar Guatemala?
  • De Zika mug is actief in Guatemala dus neem zeker muggenspray mee!
  • Een wereldstekker, anders is het laden van je telefoon wel heel moeilijk.
  • Een onderwater camera of onderwaterhoes voor je telefoon is ideaal! Genoeg plekken waar je het water in kunt en mooie foto’s kun nemen. Bijvoorbeeld tijdens je snorkeltour bij Semuc Champey!
  • Een lange broek en een vest zijn niet overbodig. In de avonduren kan het flink afkoelen!
  • Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas niet geaccepteerd, daarom is een Credit card zeker handig!
Op naar de bestemmingen!