Opzoek naar een levendige studentenstad, zonder massatoerisme waar de stad er overigens ook nog eens heel mooi uit ziet? Neem dan een kijkje in Quetszaltenango, ook wel door de lokale bevolking Xela genoemd!

Overal in Xela heb je mooie gebouwen. Het lijkt op de meeste steden in Guatemala maar dan met een Italiaans tintje. Aan gekleurde huisjes geen gebrek, overal gezellige muziek en de mensen zijn erg vriendelijk. Xela is geen stad waar je dagen rond zult slenteren en het heeft ook geen bijzondere activiteiten in de buurt. Toch is het een stad wat zeker een bezoek waard is. Een volle middag of dag is genoeg om het gezellige Xela te bezoeken. 

#1 Pak een feestje mee in Xela!

Ondanks dat Xela een studentenstad is, ontbreekt het er aan uitgaansgelegenheden. Bij Kasa Kiwi Hostel komt vrijwel iedereen (toeristen en lokale mensen) in de avonduren om een drankje te drinken. Rond 22.00 uur zal het feest er wel stoppen omdat het uiteindelijk een hostel blijft en er gasten zijn die graag gaan slapen.

#2 Relax een paar uurtjes in Parque centro América!

Kasa Kiwi ligt op ongeveer 5 minuten lopen van dit park. Bij dit park zul je veel locals tegen die hun ‘specialiteit’ aanbieden. Van schoenenpoetsers tot fruit verkopers, van mensen die je baard willen scheren tot mensen die gigantische zakken met noten verslepen en verkopen. Je vindt alles wat je kunt verzinnen in dit park, leuk om lekker te zitten en te bekijken wat er allemaal gebeurt.

Geniet op een bankje van je heerlijke torta of fruit en kijk gerust om je heen. Doordat er nog niet veel toerisme is in Xela zullen veel mensen je hartelijk begroeten!

Hoe kom je in Xela?

Er zijn verschillende opties waar je uit kunt kiezen. 

Namelijk de chickenbus voor 45Q (€5,15) per persoon. Deze bus stopt wel overal en je zit als een kippetje (vandaar de naam chickenbus) opgepropt.

Er is een Rechtstreekse bus vanaf San Pedro voor 100Q per persoon, deze rijd alleen op de maandag, donderdag vrijdag en zaterdag.

Andere gevallen moet je terug naar Panajachel en daar op de bus. Dit kostte ons 130Q (€14,90) per persoon (inclusief de boot). Elk winkeltje vraagt wat anders, even langs verschillende touroperators lopen scheelt je al gauw een paar euro. Ook verschillende de vertrektijden enorm, sommige gaan 4-6 keer per dag terwijl de andere alleen om 4 uur ‘s ochtends gaat.

Op naar de volgende bestemming!

Voor de meeste reizigers is de volgende bestemming vanaf Xela naar Lake Atitlan of naar San Cristobal de Las Casas.