Het dorpje Lanquín stelt weinig voor. Het heeft een aantal straten die bestaan uit grind, stenen en veel kuilen. Toeristen bezoeken dit dorp alleen om vanaf hier naar Semuc Champey te gaan of een bezoekje te brengen aan de grotten. 

Het vreemde als je in het dorpje loopt is dan ook het verschil in prijs van bijvoorbeeld een cola. Als je dit wil halen bij een winkel die er toeristisch uitziet (mooie uithangborden en mooi geverfd) dan betaal je al snel 2 euro terwijl je bij een lokaal tentje nog geen 50 cent zal betalen. Dit geldt ook voor avondeten. Je kunt een pizza kopen voor omgerekend 6 euro (speciaal voor toeristen neergezet) of je loopt een ‘iets minder mooi uitziend’ winkeltje in waar je lekkere taco’s kunt eten voor nog geen euro. 

Wat is er te doen in Lanquín?
#1 Boek een bezoek naar Semuc Champey en de grotten!

Vanaf ons hostel konden wij in een pick-up truck stappen met de anderen die ook dezelfde tour hadden geboekt. De rit naar de cave duurde 45 minuten. Dit komt omdat de weg in Lanquin niet een verharde weg is.

Stop 1: De grot
Eenmaal bij de eerste stop ga je een cave tour doen. Iedereen krijgt een kaars en word gevraagd zijn spullen in de kluis te doen. Je kunt echt geen spullen mee nemen want je moet op sommige stukken in de cave zwemmen! Bij het einde van de cave kun je een sprong maken waarbij je via de zijkant van de cave omhoog klimt en je in het water laat vallen. 

Op de terug weg krijg je ook nog de optie om via een soort van natuurlijke glijbaan naar beneden te gaan of via een ladder. Wij kozen voor de glijbaan, het was een smalle opening waar je doorheen kon glijden en aan het einde viel je in water. 

Neem vooral je onderwater camera mee waar een nachtstand op zit. Hierdoor kun je vastleggen wat je daarbinnen ziet, het is onwijs bijzonder! Wij gingen de tour in op blote voeten aangezien de gids dit ook deed.

Stop 2: de schommel
Nadat je de cave bent uit gegaan, kan iedereen even rustig bijkomen. Hierna komt dé schommel! De schommel waar je alleen heen kunt schommelen en niet terug. Dit betekent dat je je moet laten vallen in de rivier!

Wat een toffe ervaring vonden wij dit! Je voelt je een klein kind aangezien de schommel onwijs hard gaat en heel hoog is.

Na het schommelavontuur liepen wij naar de waterval, het einde van de Semuc Chempey.

Hierna kregen wij tijd voor lunchen. Er is een lokaal restaurant waar je kunt eten maar wij kozen ervoor om lunch mee te nemen vanaf het hostel. 

Stop 3: Semuc Chempey hike en zwemmen
Na het lunchen ga je hiken. 15 minuten omhoog naar het bekende uitkijkpunt van Semuc Chempey. Na het bewonderen van het uitzicht begint de afdaling van ook ongeveer een kwartier. Je komt aan bij Semuc Chempey en kunt in de 6 bassins een frisse duik nemen. Hoe lager de bassin is, hoe lekkerder warm het water is!

Hoeveel kost de tour?

Bij ons hostel (Viesta Verde) kost een tour excl. lunch 160Q per persoon. Dit komt neer op €18,-. Dit is het geld zeker waard! Vervoer wordt geregeld, entree wordt overal betaald en de gids is een medewerker van het hostel! 

#2 Drink een drankje bij Hostal Viesta Verde!

Wij verbleven in Hostel Viesta Verde, dit hostel staat hoog aangeschreven onder de backpackers. Je slaapt in geweldige huisjes met een gigantisch uitzicht. Ook is er een groot zwembad bovenop de berg waar je heerlijk kunt relaxen terwijl je kijkt naar roofvogels die cirkelen boven de bergen. Je kan hier ook zwemmen of een biertje drinken als je hier niet verblijft.

Je ontmoet hoe dan ook veel andere backpackers waarmee je waarschijnlijk de tour naar de grot en Semuc Champey zult gaan. Het hostel heeft een eigen keuken waar je heerlijk kunt ontbijten, lunchen en avondeten. Ook hebben ze ‘s avonds happy hour zodat je goedkoop (met je net ontmoete reismaatjes) een biertje of cocktail kunt drinken.

Het is een goedkoop hostel waar je voor 14 euro per nacht een privé kamer kunt boeken. Er zijn meer dan genoeg douches en wc’s die erg goed schoongemaakt worden.

Het hostel heeft beperkt WiFi en stroom, goed nadenken dus wanneer je bijvoorbeeld je telefoon op wilt laden!

Hoe kom je in Lanquín?

Wij namen de bus vanaf Flores naar Lanquín. De rit duurde in totaal 9 uur. Waarvan het laatste stuk erg langzaam gaat omdat het een niet verharde weg is. Een enkeltje kost 125Q (€ 14,30) per persoon.

Op naar de volgende bestemming!

Voor de meeste reizigers is de volgende bestemming vanaf Lanquin: Flores of Antigua.