Pacaya: Lopen op versteend lava terwijl je de vulkaan naast je hoort rommelen. Hoe tof is dat? Een actieve vulkaan beklimmen zonder te veel moeite en je eigen marshmallows roosteren door de hitte van de aarde! Hieronder lees je alles over de Pacaya.

In Antigua kun je de Pacaya beklimmen. Dit is een tocht die twee keer per dag gaat. Vroeg in de ochtend of in de middag. Wij kozen ervoor om in de middag te starten. Wij werden opgehaald om 14.00 en waren om 20.00 weer terug bij het hotel. Als je kiest voor deze tijd dan pak je de zonsondergang mee bij de top van de Pacaya! De hele klim is gemakkelijk te bewandelen. Aangezien de gids, die je mee krijgt zodra je entree betaald, om de aantal honderd meter even een stop inlast. Eenmaal boven op de Pacaya heb je de tijd om te genieten van het ontzettend mooie uitzicht. Overigens bij elke stop heb je een heel mooi uitzicht! 

Lopen tussen de lava brokken!

Eenmaal bij de top van de Pacaya heb je een langere pauze om te genieten van de geweldige uitzichten. Er zijn veel wolken en er is rook en lava dat uit de vulkaan komt. Na deze rust (neem even wat te snacken mee) ben je weer wat meer opgeladen voor het volgende stuk. Je gaat afdalen om vervolgens tussen de lava brokken (van de actieve Pacaya vulkaan) je marshmallow te roosteren. Dit komt omdat de vulkaan erg veel hitte los laat op alle plekken rondom. Hierdoor zijn er bepaalde plekken die erg warm zijn en het warm genoeg is om je op te warmen of je marshmallow te roosteren.

Wanneer je geniet van je warme marshmallow hoor je de lava van de Pacaya borrelen en zie je de lava uit de vulkaan komen. Super tof! Dit vonden wij echt een mooie beleving. Hierna loop je via een andere route weer naar de plek waar je shuttle staat te wachten om je op te halen en terug naar Antigua te brengen. 

Hoeveel kost het om de Pacaya te beklimmen?

De Pacaya beklimmen kost het volgende: het vervoer kost 70Q (€8,00) per persoon, dit is voor de shuttle die je overal in Antigua kunt regelen. Bij het nationaal park van Pacaya betaal je nog een entree van 50Q (€5,70) per persoon. Dit is wel inclusief gids! Ideaal want zo hoef je zelf niet na te denken waar je langs moet lopen en de gids laat je de mooiste plekken zien!

Wat moet je aan doen om de Pacaya te beklimmen?

Wij vonden het in het begin erg lastig om in te schatten wat wij aan moesten doen tijdens de tocht op de Pacaya. Aangezien je toch wel echt boven de wolken gaat uit komen. Wij hadden onze sneakers, een korte broek, een top aan en een vest mee. Het is soms aardig koud wanneer je stil staat of de zon even niet schijnt omdat je door een wolk heen loopt. 

Goed om te weten: er lopen ook paarden mee tijdens de tocht op de Pacaya. Mocht je de klim toch niet trekken om wat voor reden ook dan kan je (tegen betaling) op een paard je weg vervolgen.

Op naar de volgende bestemming!

Voor de meeste reizigers is beklommen de vulkaan Pacaya vanuit Antigua. Hierna reizen ze door naar de volgende bestemming: Lanquin of Lake Atitlan.