Niet toegestaan, sterker nog: je levert je drone in en hoopt hem daarna weer op te kunnen halen.

Heb je net als wij toch een drone mee?

Wij zijn langere tijd op reis en weten dat we geen drone mee kunnen nemen naar Cuba. Het weerhield ons er niet van om de drone op onze reis mee te nemen naar de andere landen. 

Goed, we hebben dus een drone mee die het land niet in mag. Wat gaan we doen..

We deden de drone in onze backpack die het ruim in ging. De afstandbediening in de daypack en de batterij in de handbagage. Niks aan het handje zou je denken! We kwamen aan op Havana AirPort en kwamen met onze daypacks waar de batterij en de afstand bediening in zaten. We komen na wat uitleg (‘de afstandbediening is om een gopro te bedienen’) er moeiteloos door.

De drone wordt tussen de andere zakken gegooid alsof er niks waardevols in de zak zit..

Onze backpack komt als állerlaatste van de band, we pakken de backpack en we worden direct aangesproken. De drone mag het land niet in wordt er verteld. We worden naar een tafel geloodst waar we de tas moeten uitpakken. Het is echt een chaos. Er zijn 8 personen aan het werk. Niemand weet (naar ons idee) wie wat doet. Het is echt een zooi achter de tafel. Grote stukken plastic, afval en daartussen de zakken met waardevolle spullen die ingenomen waren. Het ziet er zo chaotisch en niet gestructureerd uit dat we op dat moment denken: de drone zien we niet meer terug.

Formulieren invullen..

Het duurt anderhalf uur om 1 formulier in te vullen en de drone in te leveren. Ze gooien de zak met de drone op de andere zakken die tussen het afval liggen. We krijgen een brief mee (handgeschreven in het Spaans) waarmee we de drone bij uitgaan van het land weer op mogen halen (tegen betaling). De eerste 5 dagen is gratis en daarna 3,10 CUC per dag.
Met een dubbel gevoel liepen we weg: Dag drone!

Het ophalen van de drone op de airport

Daar gaan we dan, op naar het Airport. Zullen we de drone terugzien?

We geven bij het inchecken op het AirPort van Havana aan dat onze drone bij de immigratie ligt. Na de security check mag één persoon mee naar de andere kant van het AirPort, door allemaal hekjes, deuren en gangen. Uiteindelijk zoeken ze onze drone tussen de zakken die achter een gesloten deur liggen. Dit ging vrij snel, wel handig even de kleur van de zak te onthouden als je hem inlevert (dit scheelt een hoop tijd als je aangeeft welke kleur jouw zak heeft waar de drone in zit). Hierna vulde ik een aantal formulieren in en zette ik een handtekening. Je betaalt 3.10 CUC per dag en de eerste 5 dagen zijn gratis.

Uiteindelijk betalen!

De betaling moet contant bij een soort van kassa. Hierna krijg ik eindelijk de drone terug. Bij ons duurde dit ongeveer een uur. Houdt er rekening mee dat er maar 1 persoon mee mag bij het ophalen van de drone.

Al met al viel het erg mee, het kostte ons wel erg veel tijd en stress.