Overheerlijk eten, spotgoedkoop, makkelijk te bereizen en het hele jaar door lekker weer! Indonesië is een veel bezochte vakantie bestemming van velen! Met als hoofdstad Jakarta waar je echt terecht komt in het oude Indonesië. Indonesië heeft een heel divers landschap van de geweldige surfstranden tot de diepe jungle. Wist je dat West-Bali een plek is waar nog zowat geen toeristen komen?
Indonesië is erg makkelijk te bereizen, lees onze ervaringen en wordt ook verliefd op dit land!

Klimaat

In Indonesië heerst het tropisch regenwoud klimaat. De gemiddelde temperatuur in Indonesië is tussen de 25 en 35 graden graden, het hele jaar door! In Indonesië zijn regelmatig natuurrampen zoals aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, overstromingen en tsunami’s.

De diverse talen die gesproken worden in Indonesië

De bevolking spreekt Indonesisch maar op de verschillende eilanden spreekt ieder ook zijn eigen taal. Je kunt bijvoorbeeld het woord ‘dankjewel’ op verschillende manieren zeggen. In heel Indonesië kan je mensen bedanken door ‘Terima kasih’ te zeggen. Op Bali is het verantwoorder om ‘Suksma’ te zeggen om iemand te bedanken en op Lombok zeg je ‘Tampiassi’. Heel divers dus!

Accommodaties in Indonesië

Aan accomodaties geen gebrek, er zijn meer dan genoeg accomodaties. En ook nog eens spotgoedkoop! Als je tussen de 10 en 20 euro per nacht een privé kamer zoekt heb je meer dan genoeg keuze. De accomodaties waar wij in sliepen waren erg schoon, vaak met zwembad en ontbijt. Tip: zoek op beoordeling van de accomodaties, wij zoeken altijd een accommodatie dat minimaal een 8,5 krijgt op booking.com en lees natuurlijk even de ervaringen van andere gasten.

De heerlijke Indonesische keuken!

Rijst, nasi goreng, (goreng betekent gebakken), gado gado (saté met groenten en kroepoek), capcay (een heerlijke soep gevuld met veel groeten) en veel saté. Indonesië staat bekend om zijn heerlijke keuken met veel pittigheid en groenten. Als je het ruikt ben je verkocht. En geloof ons, als je ergens loopt ruik je overal eten. Heerlijk! Je kunt overal wel een kraampje vinden waar je wat kunt eten. Bij de lokale kraampjes of winkeltjes -warungs- kan je (vaak) veel beter eten dan in de toeristische restaurants! Probeer het zelf!

Visum

Bij binnenkomst krijg je een gratis visum, dit vul je in als je het land binnenkomt. Wil je langer blijven dan 30 dagen dan vraag je bij aankomst een VOA (visa on arrival) aan, hier betaal je direct voor en deze heb je nodig om je visum te kunnen verlengen. Een VOA is niet hetzelfde visa dat je krijgt als je Indonesië binnenkomt, het gratis visum kan je namelijk niet verlengen!
Klik hier als je wil weten hoe het verlengen in zijn werk gaat. Ook kun je ervoor kiezen als je op voorhand al weet dat je langer dan 30 dagen in Indonesië blijft, je visum aan te vragen bij het immigratiekantoor in Den Haag.

Geld pinnen 

In Indonesië betaal je met de Roepia. Eén euro is omgerekend 16.000 Roepia. Er zijn meer dan voldoende geldautomaten op Indonesië. Je kunt vrijwel in elke stad kan je pinnen met je (maestro) pinpas, je moet dan wel je pas op ‘buiten Europa’ aan hebben staan. Ook al staat er geen Maestro-teken op de pinautomaat deed de automaat altijd wel wat hij moest doen: geld geven.
Als backup hebben we altijd een creditcard bij ons.
Je moet wel rekening houden met pinkosten van ongeveer 5 euro per transactie. Wij pinden altijd het hoogste bedrag dat kon zodat we zo min mogelijk kosten hiervoor kwijt waren. Vergeet niet op ‘without conversion’ te drukken, anders rekent de bank zelf ook nog een koers wat voor henzelf voordelig is en voor jou absoluut niet!
Je kunt er ook voor kiezen om al wat geld te wisselen in Nederland bij het GWK Grenswisselkantoor.

Vervoer op Indonesië

Taxi’s (Uber, Go-Jek en Grab), bussen, treinen, vliegtuigen of boten. Je kunt je op allerlei manieren vervoeren.
Wij kochten altijd een dag voor vertrek ons kaartje aan de balie zodat we zeker waren van een plaats, zeker de nachttreinen kunnen snel volgeboekt zijn.

Wassen bij een laundry service

Niks is fijner dan heerlijk ruikende was! Bij sommige hotels kan het vrij prijzig zijn als je de was laat doen. Wij lieten de was altijd doen door een laundry service. hier betaal je per kilo. Voor omgerekend 2-3 euro konden wij de hele inhoud van de backpack laten wassen. Het grote voordeel? Je krijgt het gewassen, gevouwen en gestreken (zelfs je sokken en onderbroeken) weer mee.

Handig om te weten
 • Je kunt je eigen stekker meenemen, in heel Indonesië past je Nederlandse stekker in de stopcontacten
 • Er zijn veel verschillende supermarkten, hier is echt alles te koop. Van pleisters en paracetamol tot muggenspray. Neem dus niet teveel mee.
 • Je maag zal wel moeten wennen aan het kruidige eten van Indonesië. Tip: probeer te ontbijten met toast (of brood)sd zodat de niet de hele dag op de wc zit.

Bekijk onze video’s over Indonesië!

Op naar de bestemmingen!

Java

 • Jakarta
 • Yogjakarta

Bali

 • West-Bali
 • Canggu
 • Ubud
 • Kuta
 • Uluwatu
 • Nusa Penida
 • Nusa Lembongan
 • Nusa Ceningan

Lombok

 • Kuta
 • Gili Trawagan