Op zoek naar verlaten stranden, het lokale leven ontdekken en relaxen in een surfstadje?! Op Kuta (Lombok) ben je op de goede plaats! Kuta is een plaats in het zuiden van Lombok. Er zijn relatief veel toeristen in dit plaatsje te vinden, hierdoor vindt je ook veel restaurants en accommodaties.  Je kunt gemakkelijk een week blijven in Kuta en nog niet uitgekeken zijn! De meeste stranden zijn per scooter gemakkelijk bereikbaar en liggen binnen 45 minuten rijden van het centrum van Kuta.

Wat te doen in Kuta?

#1 Leer surfen bij Selong Belanak terwijl de koeien over het strand lopen!

De rustige golven bij Selong Belanak zorgen ervoor dat je goed kunt leren surfen bij dit strand. Je kunt een lesje nemen (ongeveer 15 euro per uur) of zelf proberen op het board te blijven staan! Het huren van een board kost ongeveer 5 euro per dagdeel, je kunt dan ook op de ligbedjes liggen om bij te komen tijdens of na het surfen. Ook kan je bij de verschillende tentjes erg lekker en goedkoop eten! De kans is groot dat een boer met zijn kudde koeien over het strand loopt terwijl jij aan het genieten bent van de golven.

#2 Rijdt over de geweldige wegen naar de verlaten stranden!

Rijdt op je scooter op weg naar het strand, terwijl de zon lekker op je huid brandt kijk je naar de bizarre uitzichten onderweg! De bekendste stranden zijn: Tajung Aan, Pantai Tomang-Omangen en Pantani Telawas (met gigantische rotsen). De meeste stranden liggen op ongeveer 30-45 minuten rijden van het centrum van Kuta. De wegen naar de stranden zijn echt prachtig, je rijdt over een grote brede weg richting de stranden. Vaak rijdt je de laatste paar kilometer over zandwegen waar je veel ziet van hoe de mensen op Lombok leven, erg interessant. Je kunt vast bij je hostel of hotel wel een scooter huren, deze kosten meestal rond de 3-5 euro per dag. 

#3 Ontdek het gezellige centrum van Kuta!

Het centrum van Kuta is erg toeristisch maar niet druk. Er zijn veel restaurantjes waar je een goed westers kunt eten maar er zijn ook lokale tentjes waar je een goed vol bord eten kunt krijgen voor omgerekend een euro. Wil je gezellig wat drinken? Ga naar het ‘Livingroom hostel’, dit hostel is gebouwd in een boom zodat je erg leuk uit kunt kijken over de straten van Kuta. 

#4 Ga naar de pottery Village en zie het lokale leven in dit geweldige stadje!

Dit is het meest bijzondere dat wij hebben meegemaakt als het gaat om het ‘proeven van het lokale leven’ op Lombok. Wij kregen de tip om naar het Penujak Sasak Pottery Village te gaan. Als je dit stadje binnenrijdt zul je zien dat er veel vrouwen potten aan het maken of bakken zijn. Als je even stilstaat om te kijken komt er vanzelf iemand naar je toe om uitleg te geven hoe het allemaal in zijn werk gaat. Wij werden ongeveer in een half uur van het het ene huisje naar het andere huisje gebracht en eindigden bij een groot vuur waar de potten werden gebakken. Uiteraard hopen ze dat je ook wat bij ze koopt of een kleine bijdrage geeft.

Accommodatie in Kuta

Wij verbleven in ‘The Living room’, dit is zeker een aanrader als het gaat om een goed georganiseerd en schoon hostel. De eigenaren zijn erg aardig, het hostel is nieuw en er hangt een goede sfeer.  

Hoe kom je in Kuta?

Vanaf het vliegveld op Lombok is het een half uur tijden naar Kuta. Je kunt ook met de minivan vanuit Sengiggi (2,5 uur) of vanaf Mataram (2 uur). 

Op naar de volgende bestemming!

Voor de meeste reizigers is de volgende bestemming vanaf Kuta: West-Bali, Nusa Penida, Nusa Lembongan of naar Gili Trawangan.