De Maya ruïnes die midden in de jungle liggen bij Palenque zijn het bezoeken meer dan waard! Vrij weinig toeristen, ontzettend mooie complexen en je mag ze ook nog beklimmen! Ook zit er een semi-wild ecopark in Palenque, namelijk Aluxes! Dit maakt een bezoekje aan Palenque zeker waard!

Palenque heeft een straat waar allemaal restaurants gevestigd zitten en het lijkt midden in de jungle te zitten. Hier zitten overigens ook aan aantal hotels! De straat heet Primera Avenida.

Wat te doen in Palenque?
#1 Breng een bezoek aan de Palenque Maya ruïnes!

Het mayacomplex in de jungle. Echt ín de jungle! Er zijn een aantal bekende en grotere ruïnes zoals de graftombe maar er zijn ook een aantal ruïnes die niet aangegeven zijn met een pad op de kaart. Je kunt er wel heen en hierdoor loop je door de jungle om er te komen. Super tof aangezien je dan het gevoel hebt het zelf te hebben ontdekt!

Het entree van het park bestaat uit twee tickets. Dit is bij elke Maya complex in Mexico. Je betaald totaal 111 pesos per persoon. Het eerste kaartje is 36 pesos (€1,66) en is voor de overheid. Het tweede kaartje is 75 pesos (€3,50) en is het entree kaartje van het park. 

Je kunt natuurlijk met de taxi naar het complex gaan maar wij kozen voor de collectivo. Een goed alternatief aangezien het een kort stukje rijden is. Het kost 20 pesos (€0,90) per enkele rit. Wat goed is om te weten, als je hiervoor kiest en je komt aan bij de eerste poort van het complex, stapt er iemand in de bus. Hier koop je het eerste kaartje en je krijgt een bandje om als bewijs van betalen. Aangekomen op de bestemming betaal je het overige bedrag bij de kassa.

#2 Bekijk semi-wilde dieren in het ecopark Aluxes!

In Palenque stad is niet veel te beleven buiten het mayacomplex. Daarom gingen wij opzoek naar alternatieve bezienswaardigheden en kwamen uit bij Aluxes. Dit is een semi-ecopark. Er vliegen papegaaien die wild zijn en gewoon weg kunnen vliegen wanneer ze willen.

Er zijn een tal aan dieren aanwezig, houd wel rekening mee dat het een dierenpark blijft. Wij gingen ervan uit dat alle dieren ontzettend veel ruimte zouden hebben omdat Aluxes bekend staat om het redden van dieren en ze op te lappen en vrij te laten. Wij kregen alleen niet het gevoel dat dit zo was bij elk dier dat er zat.

Het entree van dit park is 150 pesos (€6,90) per persoon. Dit park is ook te bereiken met dezelfde collectivo als de Palenque maya ruïnes. Je stapt alleen iets eerder uit.

Bekijk de video!
Hoe kom je in Palenque?

Wij gingen met de bus vanaf San Cristobal de Las Casas. Een kaartje bij het ADO busstation kostte vanaf hier 250 pesos (€11,50) per persoon. In het centrum van Palenque zit een ADO busstation waar je wordt afgezet. Vanaf vrijwel elke plaats in de buurt rijdt een bus naar Palenque. Let wel op welke bus je pakt, wij namen hem in de ochtend (duurde 5 uur) maar in de middag duurt de rit een stuk langer (9 uur).

Op naar de volgende bestemming!

Voor de meeste reizigers is de volgende bestemming vanaf Palenque: San Cristobal de Las Casas of Campeche.