Valladolid is de oudste koloniale stad van Yucatan. Het heeft kleurrijke straten, een cenote in het centrum en meerdere in de omgeving, gezelligheid op straat en heerlijk streetfood. Het mooie is dat er relatief weinig toeristen komen! Wij kwamen in Valladolid terecht omdat we vanaf hier naar Chichén Itzá wilden gaan.

Het leuke is het centrale plein in Valladolid waar alle locals samen komen aan het eind van de dag. Leuke kraampjes met eten en drinken, Mexicaanse muziek met dansers en vooral veel gezelligheid. In Valladolid heet dit plein Parque Fransico Cantón.

Naast het plein zit een katholieke kerk. Die de naam San Servacio heeft. Dit is vrij te bezoeken.

Wat te doen in Valladolid?
#1 Crash bij één van de vele tacokraampjes langs de straat!

Overal in Valladolid heb je streetfood kraampjes waar je heerlijk – en goedkoop! – taco’s of quesadillas kan kopen. Elk kraampje maakt zijn eigen soort taco. De een heeft het met veel groente, de ander heeft kip of rund. Je kunt in Valladolid ook bij restaurants eten, die zijn er genoeg. Dit is per maaltijd een stuk duurder dan bij de kraampjes op straat. Voor een taco bij een kraam betaal je vaak tussen de 8 en 15 pesos (€0,40- €0,80), voor een halve liter cola betaal je vaak 10-12 pesos (€0,50).

#2 Neem een duik in Cenote Zací!

In het centrum van Valladolid ligt de Cenote Zací. Een waterbron waar de oude Maya’s gebruik van maakten om offers te brengen. Hier kun je voor 30 pesos (€1,38) per persoon een frisse duik nemen. Het is een hele belevenis, mooie visjes, helder fris water en het is half in een grot!
In de omgeving heb je ook diverse cenotes liggen. Onder andere genote Samula, Suytun, X’keken en de Ik Kil. Maar geen van deze kan je lopend vanaf je hotel bereiken, cenote Zací wél!

#3 Bezoek de Maya tempel Ek Balam!

In de omgeving ligt ook de Maya tempel Ek Balam. Hier mag je nog wel op de tempels klimmen, in tegen stelling tot Chichén Itzá. Dit hebben wij overgeslagen omdat wij erg graag Chichén Itzá wilden, een van de zeven wereldwonderen.

#4 Dit moet je gezien hebben: Chichén Itzá! Eén van de zeven wereldwonderen!

Chichén Itzá, één van de zeven wereldwonderen! Het staat daarom ook op de UNESCO lijst. Het was een van de belangrijkste piramides van de Maya’s. Bekijk het artikel Chichén Itzá voor meer informatie.

#5 De geschiedenis van Valladolid gepresenteerd door een lichtshow!

In de avonduren kun je op het plein waar de Valladolid letters staan een prachtige show bekijken. Er wordt namelijk op een oud gebouw de geschiedenis geprojecteerd. De eerste ronde is in het Spaans en de ronde erna is in het Engels. Het start om 21:00 en de voorstelling duurt ongeveer 20 minuten per gesproken taal.

Bekijk de video!
Hoe kom je in Valladolid?

Wij zijn vanaf Playa del Carmen met een ADO bus naar Valladolid gegaan. Het is een kleine anderhalf uur rijden. Een kaartje naar Valladolid kost 258 pesos (€11,90) per persoon.

Op naar de volgende bestemming!

Voor de meeste reizigers is de volgende bestemming naar Chichén Itzá of naar Tulum.