Taal en inwoners

De mensen in Panama praten Spaans. De medewerkers van touroperators of hotels spreken redelijk Engels. Panama heeft 3,8 miljoen inwoners dat is erg weinig als je kijkt hoe groot het land is.

Documenten

Je hebt geen visum nodig voor Panama, je betaalt ook geen exitfee als je het land verlaat. Wel vragen ze om een bewijs dat je het land weer verlaat.

Wij zouden van Panama naar Costa Rica gaan via de landgrens. Een vlucht van Costa Rica naar Amsterdam voldeed ook.

Betalen

Er komen Amerikaanse Dollars uit de pinautomaten in de meeste automaten waar wij mee te maken kregen. De dollar staat gelijk aan de Panamaanse Balboa, geen moeilijke omreken-som dus! Wel krijg je vaak je wisselgeld (kleingeld) in winkels terug in Panamaanse Balboa.

Uber gebruik

In Panama City is het voordelig om Uber te gebruiken als het gaat om een taxi. Ook al gebruik je het alleen als indicatie, wel fijn om te weten hoeveel je ongeveer moet betalen voor een rit.

Vervoer

Je kunt je vrijwel overal je door middel van shuttles laten vervoeren. Je betaalt hier uiteraard voor het gemak. Ook kan je kiezen voor het openbaar vervoer, dit kost je vaak de helft van het geld maar minimaal twee keer zoveel tijd als een shuttle.

Supermarkten in Panama 

Er zijn veel kleine winkeltjes in Panama die 24 uur per dag open zijn. Ook zijn er grote supermarkten als ‘El Machetazo’ waar je alles kunt halen (deze zijn alleen in grote plaatsen als Panama City te vinden). De prijzen zijn gelijk met de prijzen in de Nederlandse supermarkt of (vaak) nog wat hoger, vooral zuivel is erg prijzig.

Simkaart 

Wil je niet afhankelijk zijn van WiFi? Je kunt in elk telefoonwinkeltje een simkaart kopen met een aantal GB erop. Wij kochten voor 6,50 dollar een simkaart en unlimited tegoed voor 7 dagen.W

Wat moet je zeker meenemen?
  • anti-muggenspray of deet, in Panama zijn erg veel muggen.
  • Afterbite, mochten de muggen je toch te pakken hebben gehad
  • Wandelschoenen om een toffe hike te maken
  • Creditcard, wij konden met onze Maestrocard geen geld opnemen. 
  • Deo, zonnebrand, aspirines, gel en andere toiletartikelen zijn erg duur in Panama. Het is slim om dit van thuis mee te nemen.
Op naar de bestemmingen!