Maleisië is voor vele reizigers niet de eerste keus. Wij vonden Maleisië echt geweldig. Wat ons betreft staat Maleisië op nummer één als het gaat om lekker eten, de prachtige grottempels en de gastvrije bevolking.
Wel zal je merken dat je voor een hotel een stuk meer betaalt dan in de rest van Azië maar je krijgt er genoeg moois voor terug!

Klimaat

Maleisië ligt redelijk dichtbij de evenaar waardoor er het hele jaar een heerlijke temperatuur is. Het schommelt het hele jaar tussen de 25 en 35 graden. In sommige plaatsen (die hoger gelegen liggen) kan de temperatuur koud aanvoelen, hier wordt het niet warmer dan 25 graden. Je ziet de bevolking dan ook in winterjassen lopen met een dikke muts op en handschoenen aan.

Taal

De bevolking spreekt Maleis maar de tweede taal is Engels! Dit komt doordat Maleisië vroeger een Britse kolonie was. Het zal je verbazen hoe makkelijk je jezelf kunt verwoorden in het Engels.
Er is een mix van bevolkingsgroepen in Maleisië, je hebt namelijk de Indiërs, de Maleisen en de Chinezen. Hierdoor hebben deze bevolkingsgroepen onderling ook nog hun eigen taal.

Accommodaties

Aan accomodaties geen gebrek, er zijn meer dan genoeg accomodaties. Deze accommodaties zullen wat duurder zijn dan je in Azië gewend bent! Als je tussen de 25 en 35 euro per nacht een privé kamer zoekt heb je meer dan genoeg keuze. De accomodaties waar wij in sliepen waren erg schoon, maar hadden geen zwembad of ontbijt. Tip: zoek op beoordeling van de accomodaties, wij zoeken altijd een accommodatie dat minimaal een 8,5 krijgt op booking.com en lees natuurlijk even de ervaringen van andere gasten.

Keuken

Het eten in Maleisië is echt geweldig, je hebt er namelijk keuze uit 3 keukens! De keuken uit China, India en Maleisië. Je zult duidelijk het verschil zien en proeven. Het verschil zit hem vooral in de hoeveelheid groenten (veel bij eten uit China) en de soorten kruiden (kruidig eten haal je bij de Indiase keuken).
Er zijn veel restaurants maar ook veel kraampjes langs de kant van de weg waar je heerlijk eten kunt halen. Wat je zeker moet proberen is claypot (een rijstgerecht in een pot van klei), naanbrood (heerlijk brood dat ze klaarmaken in een oven van klei, vaak gecombineerd met knoflook of iets anders) en keow teow (natte noodles met veel groenten).

Visum

Bij binnenkomst krijg je een gratis visum voor 90 dagen, dit vul je in als je het land binnenkomt. Je krijgt ook een departure kaart die je moet laten zien als je het land weer verlaat, verlies deze niet!

Geld pinnen 

In Maleisië betaal je met de Ringgit. Eén euro is omgerekend 4,6 Ringgit. Er zijn meer dan voldoende geldautomaten in Maleisië. Je kunt vrijwel in elke stad kan je pinnen met je (maestro) pinpas, je moet dan wel je pas op ‘buiten Europa’ aan hebben staan. Ook al staat er geen Maestro-teken op de pinautomaat deed de automaat altijd wel wat hij moest doen: geld geven.

Als backup hebben we altijd een creditcard bij ons. 

Je moet wel rekening houden met pinkosten van ongeveer 5 euro per transactie. Wij pinden altijd het hoogste bedrag dat kon zodat we zo min mogelijk kosten hiervoor kwijt waren. Vergeet niet op ‘without conversion’ te drukken, anders rekent de bank zelf ook nog een koers wat voor henzelf voordelig is en voor jou absoluut niet!

Vervoer in Maleisië

Het vervoer in Maleisië is spotgoedkoop. Het vervoer met de bus is goed geregeld: er zijn namelijk bussen met gigantisch luxe stoelen. Het lijkt op een bioscoopstoel, groot en heel comfortabel. Er gaan vanaf elke plaats wel bussen die je niet vooraf hoeft te boeken (wel handig natuurlijk als je aan een schema vastzit). De bussen rijden flink door, hierdoor is dit vaak de slimste keuze om je te vervoeren: het is goedkoop en (vrij) snel.

Wassen bij een laundry service

Niks is fijner dan heerlijk ruikende was! Bij sommige hotels kan het vrij prijzig zijn als je de was laat doen. Wij lieten de was altijd doen door een laundry service. hier betaal je per kilo. Voor omgerekend 4-5 euro konden wij de hele inhoud van de backpack laten wassen. Het grote voordeel? Je krijgt het gewassen, gevouwen en gestreken (zelfs je sokken en onderbroeken) weer mee.

Handig om te weten

• Je hebt een wereldstekker nodig! Maleisie heeft geen ‘Nederlandse’ stopcontacten.
• Je maag zal wel moeten wennen aan het kruidige eten van Maleisië. Tip: probeer te ontbijten met toast zodat de niet de hele dag op de wc zit.

Op naar de bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *