Wauw wat een mooie kerk zal je denken! Achter deze deur bevindt zich een hele bizarre wereld..

Je stapt de kerk binnen en wat meteen opvalt zijn de duizenden kaarsjes. Er zitten mensen op de grond een ritueel uit te voeren. Vaders, moeders maar ook kinderen drinken sterke drank en frisdrank. Ja, ook de kinderen drinken sterke drank, echt bizar!

Het ritueel …

Het ritueel gaat als volgt: mensen drinken alcohol en frisdrank. Door het boeren verlaat de slechte geest het lichaam. Ook hebben de mensen een kartonnen doos mee, hier halen ze een levende kip uit. Met de kip strijken ze langs zichzelf en de hun kind. Alle kwade gedachten en negativiteit gaan hierdoor in de kip zitten. De kinderen vinden het eng en sommige huilen. Ze slingeren de kip boven de honderden kaarsen heen en weer. Dit gebeurt meerdere malen. Na nog wat drank en geboer wurgt de man de kip, de nek wordt minstens 10 keer rond gedraaid. Hierna legt men de kip naast de biddende familieleden.

De vloer van de kerk ligt vol met dennennaalden, het bloed van de kippen en het vele kaarsvet verdwijnt zo tussen de naalden. Je mag absoluut geen foto’s maken in de kerk, doe je dit wel? Dan wordt je toestel kapot gemaakt.

Entree San Juan Chamula kerk

In eerste instantie wordt ons verteld dat er wordt gewerkt met een vrijwillige bijdrage. Dit is alleen niet het geval. Wij komen aan en willen naar binnen lopen en moeten een entree kaartje halen, zo toeristisch is het dus al wel. De entree kost 25 pesos (€1,15) per persoon.

Bekijk de video!
Hoe kom je bij de kerk van San Juan Chamula?

Wij zijn vanaf San Cristobal de Las Casas naar de kerk gegaan. Dit kan met een taxi maar wij kozen voor de goedkopere optie: de collectivo. Voor 18 pesos (€0,85) per persoon enkele rit wordt je hiernaar toe gebracht.

De kerk van San Juan Chamula is een goedkoop uitje maar desalniettemin zeer zeker de moeite waard. Wij bleven ongeveer anderhalf uur in de kerk, doordat we wat langer zijn gebleven hebben we veel verschillende dingen kunnen zien.

Op naar de volgende bestemming!

Voor de meeste reizigers is de volgende bestemming naar San Cristobal de Las Casas of naar Lake Atitlan.