Santa Clara staat bekend om Ché Guevara. Om de stad een stuk interessanter te maken is het goed om je even te verdiepen in de geschiedenis van Ché.

Geschiedenis Ché Guevara in het kort.

Ernesto Guevara is de echte naam van Ché. Hij kreeg deze bijnaam in Guatemala, ‘Ché’ wordt daar geroepen om iemands aandacht te trekken.
Hij veroverde onder andere Santa Clara door een troepentransporttrein te laten ontsporen. Na een revolutie kwam Ché in 1959 aan de macht in Cuba. Hierdoor sloeg de dictator van Cuba op de vlucht. In 1966 verliet Ché Cuba om de revolutie in andere landen uit te breiden. Een jaar later (1967) werd Ché ingesloten door de Verenigde staten die Bolivia wilde helpen Ché een toontje lager te laten zingen. Ché bleef doorvechten met een groep van 14 man. Ché raakte gewond en werd opgepakt door het Boliviaanse leger en werd geëxecuteerd.
Pas in juli 1997 zijn de overblijfselen van Ché en zijn kameraden naar Cuba gebracht. 

Wat is er te doen in Santa Clara?
#1 Bezoek Plaza de la Recolución!

Duik de geschiedenis in van Ché en ga naar dit gratis museum waar verschillende foto’s en gebruikte voorwerpen liggen. Hier zul je ook de gedenkplaat van Ché en zijn kameraden vinden.

#2 Loop langs het Ché Statue!

Er is een beeld van Ché Guevara op ware grote. Je kunt lang naar het beeld kijken, er is veel te zien. Lees hieronder hoe je het standbeeld kunt interpreteren. 

Het kind op de arm staat voor de toekomst.
Het geitje refereert naar de bergen, waar Ché veel was. Op de borst oneindige tour van twee kinderen, waar gelijkheid centraal staat.
Het denkende beeldje: Ché als denker.
De motorfiets staat voor zijn tocht in zijn jonge jaren.Een vrouw (Ché beschermt haar vanuit zijn oksel) uit de derde wereld kijkt hem aan.
De groep mensen die ik zijn riem zitten staan gelijk aan zijn volgelingen deze  verwijzen naar de massa’s die hem volgden. De grote stap die hij neemt is de revolutie die hij voort wil zetten in de andere landen.De grote sigaar heeft een grappige betekenis. Hij moest minderen van zijn dokter. Dit deed hij ook als je kijkt naar de hoeveelheid sigaren. Hij rookte er minder, maar de sigaren die hij rookte waren groter.

#3 Belim de Capino Hill!

Beklim de 200 traptredes om zo een geweldig uitzicht te krijgen over Santa Clara. De entree is gratis en bovenop de berg vind je een gedenkplaats van Ché Guevara.

#4 Bezoek het Tren Blindado Museum! 

Middenin Santa Clara heeft Ché een troepentransporttrein laten ontsporen. Je kunt de wagons in om te bekijken waarom hij dit heeft gedaan. De informatie is in het Spaans en Engels. Het kost 1 CUC (€0,90) om het terrein op te komen.

#5 Kom tot rust (of ga op internet) in Parque Vidal!

In Santa Clara is dit één van de grootste (internet)parken. Het is gezellig, groot en er is veel te zien. In dit park staan  veel bankjes waar je heerlijk in de schaduw kunt zitten. Mensen kletsen, proberen te skeeleren en maken muziek.

Tip om lekker en goedkoop eten in Santa Clara!

In tegenstelling tot Trinidad kun je in Santa Clara voor lokale prijzen eten. Zo aten wij bij D’Gusta voor nog geen 2 euro per persoon een vers gebakken vis met rijst.  Bij Parque Videl heb je diverse zijstraten waar je voor lokale prijzen kunt eten. Als je vanaf het park Bien Viaje inloopt zit dit restaurantje na een paar meter aan de rechterkant.

Hoe kom je in Santa Clara?

Als je kiest voor Viazul dan haal je een kaartje bij het Viazul busstation. Een kaartje naar Santa Clara vanaf Trinidad kost 8 CUC (€7,00) per persoon en duurt ongeveer 3 uur. Er gaan 2 bussen per dag, de eerste gaat om 7.30 en de andere om 14.00. Vanaf het busstation kun je een taxi nemen richting het centrum. Wij namen een taxi, wat een oldtimer bleek te zijn toen we aan kwamen lopen, voor 5 CUC (€4,40) Het had ook voor 4 CUC (3,50) gekund maar wij vonden het geen probleem aangezien we in een oude Amerikaanse auto zaten.

Op naar de volgende bestemming!

Voor de meeste reizigers is de volgende bestemming vanaf Santa Clara: Viñales, Varadero of naar Trinidad.