Sri Lanka is een backpack bestemming voor de wat meer ervaren backpacker. Het is niet zo goedkoop als andere Aziatische landen maar het was één van ons meest geweldige land in Azië. Sri Lanka heeft nog de rauwe randjes in combinatie met het geweldige landschap en de cultuur maakt het helemaal af. Ook de thee- en koffieplantages zijn een must-see omdat je ze nergens zo mooi vindt als in Sri Lanka.

Klimaat

Sri Lanka heeft een tropisch klimaat. Het is er vochtig en warm, bij de stranden is het meestal rond de 30 graden en in de binnenlanden rond de 20 graden. Je kunt dus makkelijk wat verkoeling of juist de warmte opzoeken.

Taal

De bevolking spreekt Singalees, daar kan de gemiddelde Nederlander niet veel van verstaan. Veel hoteleigenaren, taxichauffeurs en mensen die een slaatje willen slaan uit het toerisme spreken een aardig woordje Engels. Het is makkelijk te communiceren in toeristische plaatsen en bij de hotels.

Accommodaties

Aan accomodaties geen gebrek, er zijn meer dan genoeg accomodaties. De accommodaties zijn niet zo goedkoop als je waarschijnlijk van Azië gewend bent. Een privékamer kost je al snel tussen de 30 en 40 euro, er zijn natuurlijk altijd wel goedkopere of duurdere accommodaties maar als je deze richtlijn aanhoudt zal je altijd wel goed zitten. De accomodaties waar wij in sliepen waren niet altijd even schoon, sommige met ontbijt maar de meeste zonder. Tip: zoek op beoordeling van de accomodaties, wij zoeken altijd een accommodatie dat minimaal een 8,5 krijgt op booking.com en lees natuurlijk even de ervaringen van andere gasten.

Keuken

Rijst en curry zijn de basis van de Sri Lankaanse keuken, niet zo gek als je weet hoe veel rijstplantages er zijn. Ook is het opvallend dat vrijwel al het eten erg pittig is, als je hier niet van houdt moet je ook duidelijk aangeven dat je het niet pittig wilt hebben zodat je er ook nog van kunt genieten. Het eten is in verhouding met andere Aziatische landen vrij aan de prijs. Je betaalt gemiddeld 4 tot 10 euro voor een gerecht in een restaurant. Let erop dat je het water uit de kraan niet kunt drinken. Je kunt overal op de hoek van de straat wel flesjes met water kopen.

Visum

Je hebt voor Sri Lanka een visum nodig. Regel dit vooraf online, let goed op want de prijzen voor het aanvragen verschillen enorm. Via de website van Sri Lanka Online Visa kun je gemakkelijk je visum aanvragen.

Geld pinnen 

In Sri Lanka betaal je met de Roepie. Eén euro is omgerekend 200 Roepie. Er zijn meer dan voldoende geldautomaten in Sri Lanka waar je kunt pinnen met je creditcard. Je kunt proberen met je Nederlandse Maestro-kaart te pinnen maar dit lukte ons vrijwel niet (op een enkele bank na). Tip: Pin altijd bij een bank en niet bij een pinhokje dat los staat van een bank. Het kan namelijk voorkomen dat je pas in het automaat blijft zitten, als je dit bij een bank hebt kun je makkelijk even naar binnen lopen om dit op te lossen. Bij een apart pinhokje is dit lastiger, dan zou je een nummer moeten bellen om je pas terug te krijgen.

Pinkosten

Je moet wel rekening houden met pinkosten van ongeveer 5 euro per transactie. Wij pinnen altijd het hoogste bedrag dat kon zodat we zo min mogelijk kosten hiervoor kwijt waren. Vergeet niet op ‘without conversion’ te drukken, anders rekent de bank zelf ook nog een koers wat voor henzelf voordelig is en voor jou absoluut niet.

Vervoer in Sri Lanka

Sri Lanka is een vrij klein land maar als je denkt dat je hierdoor ook een korte reistijd hebt heb je het mis. Sri Lanka heeft een bijzonder gevarieerd landschap, van stranden of bergen tot een echte jungle. Het is niet altijd eenvoudig om van A naar B te reizen (met het openbaar vervoer) zonder een aantal keer over te stappen en er een aantal uur voor uit te trekken.
Je kunt met de lokale bus voor minder dan een euro het nadeel is dat je dan vaak opgepropt zit in een erg warme bus die hard rijdt en vaak stopt. Dit is wel een geweldige ervaring om te kijken hoe de lokale mensen reizen maar geen pretje als je een eind moet zitten.

De trein

Er zijn ook verschillende verbindingen met de trein, de trein gaat alleen niet door het hele land. Het is een geweldige belevenis om met de trein te gaan: alle raampjes open, ventilatoren aan en genieten van alle mensen in de trein die meereizen of etenswaar verkopen. Zo is de treinreis van Kandy naar Ella echt een aanrader!
Wij reisden vooral met de tuktuk, zoek een (goed) Engels sprekende chauffeur en spreek vooraf de prijs af zodat je niet teveel betaalt.

Wassen bij een laundry service

Niks is fijner dan heerlijk ruikende was! Bij sommige hotels kan het vrij prijzig zijn als je de was laat doen. Wij lieten de was altijd doen door een laundry service, hier betaal je per kilo. Voor omgerekend 2-3 euro konden wij de hele inhoud van de backpack laten wassen. Het grote voordeel? Je krijgt het gewassen, gevouwen en gestreken (zelfs je sokken en onderbroeken) weer mee.

Handig om te weten
 • Je hebt een wereldstekker nodig om je apparatuur op te laden
 • Je hebt een creditcard nodig om zeker te zijn dat je geld kunt opnemen
 • Zorg dat je maps.me download op je telefoon zodat je altijd de weg kunt vinden in Sri Lanka.
 • Op voorhand kun je makkelijk geld wisselen bij het GWK Grenswisselkantoor

Sri Lanka combineren met de Malediven!

Aangezien Sri Lanka erg dicht bij de bounty eilanden van de Malediven ligt, is dit erg makkelijk om te combineren. Een retour vanaf Colombo naar Male koste ons nog geen 80 euro per persoon! Wij hebben dit gecombineerd met de reis naar Sri Lanka.

Bekijk onze video’s over Sri Lanka!
Op naar de bestemmingen!
 • Colombo
 • Negombo
 • Bentota
 • Galle
 • Ella
 • Udawalawe
 • Arugam Bay
 • Sinharaja Rainforest
 • Dambulla
 • Trincomalee
 • Kandy
 • Kitulgala
 • Malediven