Overheerlijk eten, spotgoedkoop, makkelijk te bereizen en het hele jaar door 27 graden! Thailand is het meest bezochte vakantieland ter wereld. Met als hoofdstad Bangkok waar echt alles mogelijk is. De buurlanden zijn Laos, Cambodja, Myanmar en helemaal in het zuiden Maleisië. Thailand heeft een heel divers landschap van rijstvelden in de bergen tot palmstranden in het zuiden. Wist je ook dat er een soort Grand Canyon is helemaal in het noorden?
Thailand is erg makkelijk te bereizen, lees onze ervaringen en word net zo enthousiast als wij!

Klimaat
In Thailand zijn verschillende klimaatzones. In het noorden heerst een tropisch savanneklimaat (natte zomers en droge winters) en in het zuiden is een moessonklimaat (regenseizoenen of droogseizoenen). De gemiddelde temperatuur in Thailand is 27 graden, het hele jaar door! Zonnebrand en poncho’s meenemen dus!

Taal
De bevolking spreekt Thais, daar kan de gemiddelde Nederlander niet veel van verstaan. Doordat er veel toeristen naar Thailand komen spreken veel Thaise mensen ook een aardig woordje Engels. Het is makkelijk te communiceren in toeristische plaatsen en bij de hotels. ‘Sawatdee Khrap’! Dit zul je regelmatig horen, het betekent ‘hallo’ of ‘tot ziens’.

Accommodaties
Aan accomodaties geen gebrek, er zijn meer dan genoeg accomodaties. En ook nog eens spotgoedkoop! Als je tussen de 10 en 20 euro per nacht een privé kamer zoekt heb je meer dan genoeg keuze. De accomodaties waar wij in sliepen waren erg schoon, vaak met zwembad en ontbijt. Tip: zoek op beoordeling van de accomodaties, wij zoeken altijd een accommodatie dat minimaal een 8,5 krijgt op booking.com en lees natuurlijk even de ervaringen van andere gasten.

Keuken
Pittig, zuur, zoet, zout en bitter zijn de basis voor het Thaise eten. Als je het ruikt ben je verkocht. En geloof ons, als je ergens loopt ruik je overal eten. Heerlijk! Op elke hoek van de straat wordt wel iets verkocht. Kraampjes die het bekende gerecht Pad Thai verkopen, gefrituurde loempia’s, of viskoekjes. Voor minder dan een euro eet je vaak op straat (wel aan een uitklaptafeltje en krukje voor de liefhebber).

Visum
Bij binnenkomst krijg je een gratis visum, dit vul je in als je het land binnenkomt.

Geld pinnen 
In Thailand betaal je met de Bath. Eén euro is omgerekend 35,5 Bath. Er zijn meer dan voldoende geldautomaten in Thailand. Je kunt vrijwel in elke stad kan je pinnen met je (maestro) pinpas, je moet dan wel je pas op ‘buiten Europa’ aan hebben staan. Ook al staat er geen Maestro-teken op de pinautomaat deed de automaat altijd wel wat hij moest doen: geld geven.

Als backup hebben we altijd een creditcard bij ons. 

Je moet wel rekening houden met pinkosten van ongeveer 5 euro per transactie. Wij pinden altijd het hoogste bedrag dat kon zodat we zo min mogelijk kosten hiervoor kwijt waren. Vergeet niet op ‘without conversion’ te drukken, anders rekent de bank zelf ook nog een koers wat voor henzelf voordelig is en voor jou absoluut niet!

Vervoer in Thailand
De tuktuk staat natuurlijk op één van leukste vervoersmiddelen in thailand. Heerlijk achterin zitten terwijl de chauffeur je voor een paar euro de stad rondscheurt. Taxi’s of boten kunnen ook voor een kort ritje erg aangenaam zijn. Voor lange afstanden zijn er genoeg (nacht)bussen of (nacht)treinen te vinden.

Wij kochten altijd een dag voor vertrek ons kaartje aan de balie zodat we zeker waren van een plaats, zeker de nachttreinen kunnen snel volgeboekt zijn.

Wassen bij een laundry service
Niks is fijner dan heerlijk ruikende was! Bij sommige hotels kan het vrij prijzig zijn als je de was laat doen. Wij lieten de was altijd doen door een laundry service. hier betaal je per kilo. Voor omgerekend 2-3 euro konden wij de hele inhoud van de backpack laten wassen. Het grote voordeel? Je krijgt het gewassen, gevouwen en gestreken (zelfs je sokken en onderbroeken) weer mee.

Handig om te weten

  • Je kunt je eigen stekker meenemen, in heel Thailand past je Nederlandse stekker in de stopcontacten
  • Supermarkt 7eleven, hier is echt alles te koop. Van pleisters en paracetamol tot muggenspray en tosti’s die ze zelfs voor je opwarmen! Neem dus niet teveel mee.
  • Je maag zal wel moeten wennen aan het kruidige eten van Thailand. Tip: probeer te ontbijten met toast zodat de niet de hele dag op de wc zit.