Trinidad, hier beleef je het echte Cuba. Ontdek de mooie straatjes met de gekleurde huizen, de oldtimers en  ontmoet de gezellige bevolking van Trinidad.

Trinidad heeft heel veel sfeer. Het centrum is klein en compact maar heeft gigantisch veel leuke straatjes en gezellige marktjes. Doordat de straten niet geasfalteerd zijn maar bedekt met grote keien geeft dit samen met de gebouwen een authentieke stijl. 

Wat is er te doen in Trinidad?
#1 Geniet van het authentieke centrum!

Ga op een terrasje zitten op een van de vele pleintjes en neem de omgeving in je op. Er rijden erg veel oldtimers voorbij, de meesten hiervan zijn totaal versleten maar zien er daardoor geweldig uit. 

Ook kun je bij de verschillende marktkraampjes een souvenir scoren. 

Bezoek voor 1 CUC (€0,90) het museum ‘Nacional de Lucha contra Bandidos’. Je kunt hier in een klokkentoren klimmen die je een prachtig uitzicht over de stad geeft. 

#2 Loop door de straatjes waar de bevolking uit Trinidad woont!

Het zal je verbazen, net buiten de ring van het drukke en opgelapte centrum, is een heel ander leven. Mensen wonen in huizen die in slechte staat zijn, hier zie je hoe de Cubanen leven buiten het toeristische centrum. Het viel ons op dat vriendelijk werden begroet en dat iedereen samen op straat aan het kletsen is of samen spelletjes doet.

#3 Bezoek Playa Ancon voor een heerlijke stranddag!

Ongeveer 15 kilometer ten zuiden van Trinidad ligt Playa Ancon. Dit is een schoon strand met helder water en het is rustig gelegen. Je kunt hier gratis onder een parasol liggen. 

Terwijl je lekker ligt te bakken komen er verschillende mensen voorbij die je broodjes of wat te drinken willen verkopen. Ze zijn totaal niet opdringerig, dit vinden wij persoonlijk erg fijn. 

Je kunt voor 8 CUC (€7) per rit naar het strand. Zoek dan natuurlijk wel even uit in welke auto je wordt gereden want voor hetzelfde geld kan je namelijk in een gave oldtimer zitten. Ook bij het strand zijn er genoeg taxi’s terug te regelen voor hetzelfde bedrag.

Sommige mensen fietsen naar het strand, wij zijn blij dat we dat niet hebben gedaan. De weg is erg lang, er is niet veel te zien en er is geen schaduw.

#4 Koop je souvenir op de markt!

Er zijn veel meters markt in Trinidad, je kunt er van alles kopen. Onderhandelen maar!

Ontdek waar je goed kunt eten! 

In Trinidad is het eten (in vergelijking met de rest van Cuba) heel erg duur. Een gerecht met kip of vis en rijst loopt al snel op tot 12 CUC (€10,60) en soms is het dan opgewarmd in de magnetron ook nog! Vrijwel alle restaurants hanteren deze belachelijke prijzen.

Bij ‘El Mojito’ kan je voor ongeveer 3-10 CUC een gerecht bestellen en hebben ze geen servicekosten. Het is gezellig gelegen aan een plein middenin het centrum.

Wel is het erg goedkoop om in het centrum bij de live music stairs goedkoper te drinken! Voor €1,10 heb je al een Heineken biertje, dat betaal je in Nederland niet eens!

Koop bij één van de vele fruitkraampjes de kleine banaantjes, ze kosten voor 15 stuks nog geen 0,50 CUC en ze zijn heerlijk. 

Je kunt bij Jean Carlos Cafetaria heerlijke pizza’s afhalen voor maar 0,50 CUC. Hier komen de Cubanen zelf ook om te eten. Je kunt hier in CUP en CUC betalen. Zo kochten wij een pizza Hawaï, 2 noten koeken en 3 kokos koeken voor maar 2 euro! Dat vind je niet snel in Trinidad!

Accommodatie 

Wij verbleven net buiten het toeristische centrum waar we sliepen voor nog geen 9 euro per nacht. Het leuke is dat je op deze manier het Cubaanse straatleven ervaart. De gezelligheid en levendigheid maakte voor ons de wandeling door deze straten (van 10 minuten) tot de drukke pleinen erg indrukwekkend om doorheen te lopen.

Hoe kom je in Trinidad?

Als je kiest voor Viazul dan haal je een kaartje bij het Viazul busstation. Een kaartje naar Trinidad vanaf Cienfuegos kost 6CUC (€5,50) per persoon en duurt ongeveer anderhalf uur.

Op naar de volgende bestemming!

Voor de meeste reizigers is de volgende bestemming vanaf Trinidad: Cienfeugos, Santa Clara of naar Viñales.