Tulum is een levendige stad waar een zeer relaxte sfeer hangt. Er zijn genoeg restaurants en barretjes voor gezelligheid. Huur een fiets en verken de stad van Tulum, het strand en omgeving!

Alleen de strandopgang is al de moeite waard!

In Tulum zal je verblijven in het centrum of aan het strand. Opvallend is dat Tulum vrij prijzig is in vergelijking met andere plaatsen van Mexico. Voor een standaard tweepersoonskamer met eigen badkamer betaal je al snel 50 euro per nacht. Wij verbleven zelf in het centrum en huurden een fiets om ons zo makkelijk te kunnen verplaatsen. Voor 100 pesos (4,5 euro) per dag kun je al een fiets huren. Dit is een aanrader omdat er in de omgeving veel te doen is. Met de fiets kun je overal makkelijk komen. Van de Maya ruïnes aan het strand tot aan de cenotes waar je een verfrissende duik kunt nemen. 

Bespaar tip!

Wil jij wat geld besparen? Eet dan bij de locale restaurants. Bij het Mexicaanse restaurant Antojitos ‘La Chiapanceca’ heb je voor 12 pesos (€0,55) voor een taco en voor 40 pesos (€1,85) voor een torta (broodje met vlees met groente). Je kan hierbij binnen bij het restaurant zoveel saus of sla pakken als je wilt. Bij ‘El Tacoqueto’ heb je voor 80 pesos (€3,70) een groot bord vol groente, vlees, rijst en taco’s inclusief een halve liter frisdrank/verse sap. Doordat we dit deden compenseerden we de dure nachten een beetje.

Wat te doen in Tulum?
#1 Zwem in Cenote Calavera!

Wij zijn bij cenote Calavera geweest, 10 minuten fietsen vanaf het Tulum centrum. Wil jij graag de cenote voor jezelf? Doe het net als wij door aan het einde van de dag te gaan (een uur voor sluitingstijd), dit betekent dat de cenote dicht gaat en daarna geen bezoekers meer binnen kunnen komen. Hierdoor heb je snel de cenote helemaal voor je alleen! De entree voor deze cenote is 100 pesos per persoon (€4,50). Het leuke aan deze cenote is dat er naast het grote gat in de grond nog twee kleine gaten zijn waar je doorheen kunt springen! De cenote heeft een vrij groot gedeelte overdekt, waardoor je het idee hebt dat je echt onder de grond zwemt.
Er zijn een aantal vleermuizen je die rond ziet vliegen of lekker hangend slapen. Als je even stil zit op de trap, komende de visjes jou een gratis ‘Docter Fish’ behandeling geven.

Ga aan het einde van de dag, dan heb je de cenote voor je alleen!
#2 Geniet van de Gran Cenote!

De prijs van de Gran Cenote is 180 pesos per persoon (8,5 euro). Boven de cenote kun je lekker liggen in een grasveld en genieten van de zon. Het bijzondere aan deze cenote is dat er schildpadden rondzwemmen, het leuke is daarom om je snorkel mee te nemen. Dit kun je eventueel ook huren voor 80 pesos (3,70 euro) per snorkel. Er zijn ook kluisjes voor 30 pesos. (1,40 euro) Het nadeel is dat er geen kleedhokjes zijn, wel zijn er douches beschikbaar. Het is een aanrader om rond 09.00 uur te gaan, rond 10 á 11 uur komen de touring bussen met toeristen.

#3 Ontdek de Maya ruïne bij het strand!

Je kan de Maya ruïne vanaf het strand bekijken, maar wil je er echt in dan zijn de kosten 75 pesos (€8,55) per persoon. Je kunt vanaf het strand ook nog even de zee in, daarom is zwemkleding wel een aanrader. Wanneer zwem je nou met een Maya ruïne naast je?!

Wil jij als wij wat geld besparen? Lees je dan vooraf in op het internet, zo heb jij ook geen gids nodig. Het is erg warm bij de ruïne, neem daarom genoeg water mee. De beste bezoektijd is rond 9 uur, zo ben je de drukte en de warmte voor. Wij namen hiervoor twee uur de tijd. Dit was voor ons ruim de tijd om alles te bezichtigen.

Wij ‘ vonden’  op het strand een verlaten boot, leuk voor een foto!
Bekijk de video!
Hoe kom je in Tulum?

Wij gingen met de bus vanaf Playa del Carmen. Een kaartje bij het ADO busstation kostte vanaf hier 165 pesos (7,60 euro) per persoon. In het centrum van Tulum zit een ADO busstation waar je wordt afgezet. Vanaf vrijwel elke plaats in de buurt rijdt een bus naar Tulum. De busrit duurde een klein uurtje.

Op naar de volgende bestemming!

Voor de meeste reizigers is de volgende bestemming: Playa del Carmen of Valladolid.