Hoe werkt het vervoer op Cuba? Als je besloten hebt welke plaatsen je graag wil zien dan heb je natuurlijk altijd de vraag: Hoe kom ik er dan?

Wij beschrijven het vervoer op Cuba gebaseerd op onze reisroute.
Vliegveld Havana naar Havana centrum

Zodra je je bagage van de bagageband hebt gehaald kun je, als je niks hoeft aan te geven, direct doorlopen aar de uitgang. Hier kun je pinnen of je geld omwisselen in dezelfde automaat.

Als je niet een taxi hebt geregeld hebt vanuit je hotel of casa dan kun je hier gemakkelijk een taxi pakken. De kosten hiervoor zijn tussen de 25 en 30 CUC (ongeveer 25 euro). De rit duurt ongeveer 20 minuten tot aan Havana Vieja. Het oude centrum van Havana.

Vervoer in Havana zelf

In Havana zijn er veel verschillende manieren om je te vervoeren binnen Havana. De meest gekozen optie zijn de gele taxi’s, dit is de goedkoopste optie. Voor een stuk van 10 minuten betaal je 1 CUC (€0,90). Daarnaast heb je de oldtimer taxi’s, die zijn een stuk duurder, je betaalt voor 10 minuten 10 CUC (€8,80) maar dan trek je wel veel bekijks! 

Ook zijn er fietstaxi’s, paard en wagen en een soort van 3-wielers (die lijken op een geel ei). Keuze genoeg in Havana! 

Als je verblijft in Havana Vieja kan je alles makkelijk lopend doen.

Van Havana naar Viñales met de Viazul bus. 

Het busstation van Viazul ligt ongeveer 8 kilometer buiten Havana Vieja. Vanaf onze Casa betaalden we 10 CUC (€8,80) om bij het Viazul busstation te komen.

Koop zeker van te voren een kaartje zodat je zeker bent van een plaats in de bus. Wij hadden dit ticket vooraf online gekocht voor 12 CUC (€10) per persoon. Het mailtje laten zien bij de balie was voldoende. Je krijgt een geprint papiertje met de bestemming en de stoelnummers erop (die overigens nergens te vinden zijn in de bus). 

De bus vertrok mooi op tijd met de bagage onderin de bus. De stoelen zitten comfortabel en er is een wc in de bus. Het is in de bus wel fris, een vest in dan ook wel prettig! 

Vervoer in Viñales zelf

In Viñales heb je ook weer verschillende manieren om je te vervoeren. Je hebt de ‘normale’ gele taxi’s, de oldtimers en paard en wagen. Ook is de huur van een fiets mogelijk.

Van Viñales naar Cienfuegos met de Viazul bus.

Als je kiest voor Viazul dan haal je een kaartje bij een klein kantoortje, verwacht geen busstation. Je  vindt dit kantoortje aan de overkant van de weg waar je de bus bent uitgestapt. Een kaartje naar Cienfuegos kost 32 CUC (€28) per persoon en zal ongeveer 8 uur duren. Koop je buskaartje op tijd zodat je zeker bent van een plek, er gaat maar één bus per dag. Wij kochten ons kaartje de dag dat we aankwamen, dit is vroeg genoeg. 

Vervoer in Cienfuegos zelf

In Cienfuegos heb je ook weer verschillende manieren om je te vervoeren. Je hebt de ‘normale’ gele taxi’s, de oldtimers en paard en wagen. Er zijn ook fietstaxi’s maar gelukkig kan je ook veel lopend doen binnen Cienfuegos.

Van Cienfuegos naar Trinidad met de Viazul bus.

Als je kiest voor Viazul dan haal je een kaartje bij een klein kantoortje dat zit zich in een groter busstation. Een kaartje naar Trinidad kost 6 CUC (€5) per persoon en zal ongeveer anderhalf uur duren. Koop je buskaartje op tijd als je op een bepaalde tijd wil reizen, er gaan wel meerdere bussen per dag. Mocht je met de collectivo taxi willen (oude auto met gemiddeld 7 personen) dan kost je dit ook 6 CUC per persoon.

Vervoer in Trinidad zelf

In Trinidad heb je ook weer verschillende manieren om je te vervoeren. Je hebt de oldtimers (taxi) en paard en wagen. Er zijn ook fietstaxi’s maar gelukkig kan je ook veel lopend doen binnen Trinidad. Wil je naar het strand dan kost een enkeltje met een oldtimer 8 CUC (€7,50).

Van Trinidad naar Santa Clara met de Viazul bus.

Als je kiest voor Viazul dan haal je een kaartje bij het Viazul busstation. Een kaartje naar Santa Clara vanaf Trinidad kost 8 CUC (€7,00) per persoon en duurt ongeveer 3 uur. Er gaan 2 bussen per dag, de eerste gaat om 7.30 en de andere om 14.00.

Vervoer in Santa Clara zelf

In Santa Clara heb je ook weer verschillende manieren om je te vervoeren. Het begint bij het Viazulstation, dit ligt net iets buiten het centrum. Het kost je 4 CUC (€3,50) met een oldtimer of 2 CUC (€1,80) met de fietstaxi om naar de stad te gaan. Er zijn ook koetstaxi’s in Santa Clara maar gelukkig kan je ook veel lopend doen binnen De stad. 

Van Santa Clara naar Varadero met de Viazul bus.

Als je kiest voor Viazul dan haal je een kaartje bij het Viazul busstation. Een kaartje naar Varadero vanaf Santa Clara kost 11 CUC (€9,50) per persoon en duurt ongeveer 3 uur.

Vervoer in Varadero zelf.

In Varadero is alles op loopafstand van het Viazul busstation mits je een accommodatie hebt bij het strand. Als je meer richting het centrum zit heb je net als in andere plaatsen allerlei manieren je te vervoeren.

Van Varadero naar Havana met de Viazul bus.

Als je kiest voor Viazul dan haal je een kaartje bij het Viazul busstation. Een kaartje naar Havana vanaf Varadero kost 10 CUC (€9) per persoon en duurt ongeveer 3 uur. De bus vertrekt om 12:00, 14:00 en 18:00.