Tabaksplantages, sigaren en oldtimers op het platteland! Viñales is een rustig dorpje in het westen van Cuba dat in het teken staat van rust, sigaren en rum!

In het westen van Cuba vindt je het plaatsje Viñales dat bekend staat op de tabaksproductie. Als je de laatste kilometers naar Viñales toe rijdt kom je al in het sfeertje van het platteland. Je komt aan in een gemoedelijk dorpje waar de tijd heeft stilgestaan. Paard en wagen, oude auto’s en de oude mannetjes die hun fruit verkopen maken het helemaal af.

Op het moment dat je de bus uitstapt wordt je even overdonderd door allemaal mensen die proberen dat je in hun Casa komt slapen. Zorg vooraf dat je al iets hebt geboekt zodat je weet wat je kan verwachten en waar je heen kan.

Wat is er te doen in Viñales?
#1 Ga op tabakstour! 

Wij begonnen de dag met een ontbijt bij de casa en werden opgehaald met paard en wagen. Na een kwartiertje rijden werden we afgezet bij een hutje waar onze tour (wandeling) begon. Wij hadden een tour geboekt met het bezoek van een viewpoint, een meer en de tabaks- en koffieplantages.
Je kunt deze tour ook te paard doen.

Wij kwamen aan bij het viewpoint ‘Valle del silencio’ (rustig was het zeker). Je kan hier wat drinken met een geweldig uitzicht. Enorme bergen, een mooie vallei met cirkelende roofvogels in een soort cowboy-achtige setting. Vanaf hier kon je zwemmen in een meer als je daar zin in had.

Wij gingen door naar een kleinschalige tabaksboer waar je uitleg krijgt over het groeien van het tabak. Ook rolt hij een sigaar voor je neus en vertelt hoe het werkt met de sterkte van tabak. Iedereen kreeg ook de mogelijkheid om een sigaar te roken en als je hem niet helemaal op rookt, krijg je hem mee. Gaaf souvenir toch?!

Na dit lesje liepen we door naar een koffieplantage. Hier wordt alles uitgelegd hoe het proces zit van plant tot koffie. Ook kregen wij echte rum uit de regio te proeven. Hier krijg je de mogelijkheid om rum of koffie te kopen.

Wij betaalden voor deze tour inclusief proeven, sigaren en taxi 20 CUC (€19) per persoon, we regelden dit bij onze Casa. 

#2 Leen een fiets en fiets door het bijzondere Viñales.

Je kunt vast een fiets lenen bij jouw casa: anders is er ook een fietsverhuur in Viñales. Het is heerlijk om te fietsen door dit prachtige dorpje. Stop zo nu en dan om een heerlijke rum-cola te drinken op het terras of een pollo asado (kip met rijst en bonen) te eten. Je komt van alles tegen: oldtimers, ossen, paard en wagen, plattelandsweggetjes en de vriendelijke bevolking. Leen een fiets en ga op pad!

#3 Koop je souvenir op de markt!

Naast de hoofdstraat zit een weggetje met allemaal marktkraampjes. Hier verkopen ze allerlei souvenirs. Sigarenhouders (handig voor de sigaar die je bij je tour hebt gekregen), rieten hoeden, magneten etc. Wij vonden de prijzen niet hoog, als je meerdere souvenirs koopt maken ze een mooie prijs voor je.

#4 Gezelligheid op de autovrije zondag!

In het weekend is er in de hoofdstraat een autovrije zone. Tafels en stoelen staan op straat en overal is muziek. Het is erg gezellig, zowel toeristen als Cubanen komen hier samen.

Goedkoop eten Viñales!

Geniet in Viñales van het goedkope eten, in de rest van Cuba is het vaak 3 tot 4 keer zo duur en minder lekker. Aan het begin van de hoofdstraat kan je erg goedkoop en heerlijk eten!

Is er internet in Viñales?

Je kunt in Viñales internet kraskaarten kopen om die te gebruiken bij een WiFizone. De kaartjes kosten kostten 1 CUC (€0,85) voor een uur.

Je hebt ook restaurants waar je gratis op de WiFi kan (zonder kraskaart). Je bestelt al een vers sapje voor maar 1 CUC en je kan onbeperkt op de WiFi!

Supermarkten in Viñales

Je kan toerist eigenlijk alles kopen in Viñales. Er zijn genoeg winkeltjes met een aantal producten te koop. Echte supermarkten zoals wij ze kennen zijn er niet. Je kunt in de winkels die er zijn niet alles kopen. Wij zagen één winkel met wijn, bier, water en chips en douche spullen. In een andere winkel staan soms alleen maar flessen wijn. Het is per winkel afhankelijk wat je kunt kopen. Mocht je zelf eten willen koken dan wordt het iets lastiger, er staan lange rijen voor winkels met echt verse producten zoals vlees, sla of bananen.

Accommodatie in Viñales

In Viñales zijn gigantisch veel casa particulars waar je kunt slapen. Wij sliepen in Casa Familia Caraballo, deze casa ligt een straat achter de hoofdstraat. De casa kost 13 euro per nacht en dan heb je een compleet huisje voor jezelf. Wij zouden deze casa zeker aanraden! Het ligt op een erg mooie rustige plek in Viñales. Tijdens het ontbijt reed er om de paar minuten een rammelende oldtimer voorbij, gaaf toch?!

Hoe kom je in Viñales?

Wij namen de bus vanaf Havana naar Viñales. Het busstation van Viazul ligt ongeveer 8 kilometer buiten Havana Vieja. Vanaf onze Casa in Havana betaalden we 10 CUC (€8,80) om bij het Viazul busstation te komen.

Koop zeker van te voren een kaartje zodat je zeker bent van een plaats in de bus. Wij hadden dit ticket vooraf online gekocht voor 12 CUC (€10) per persoon. Het mailtje laten zien bij de balie was voldoende. Je krijgt een geprint papiertje met de bestemming en de stoelnummers erop (die overigens nergens te vinden zijn in de bus). 

De bus vertrok mooi op tijd met de bagage onderin de bus. De stoelen zitten comfortabel en er is een wc in de bus. Het is in de bus wel fris, een vest in dan ook wel prettig! 

De rit duurt 3,5 uur en de bus stopt op een aantal plekken waar je gebruik kunt maken van het toilet. Op deze plekken stappen er passagiers uit en in de bus.

Op naar de volgende bestemming!

Voor de meeste reizigers is de volgende bestemming vanaf Viñales: Havana, Cienfuegos of naar Trinidad.