Hoe werkt het met het verlengen van je visum op Indonesië? Uiteraard wil je langer blijven op deze prachtige eilanden maar hoe werkt dat eigenlijk?

Lees hieronder onze ervaringen met het verlengen van het visum op Bali. Je kunt je visum makkelijk zelf verlengen zonder een instantie hiervoor in te schakelen, zonde van je geld!
Let op: het verlengde visum is 90 dagen geldig waarvan je hem 60 dagen mag gebruiken!

Waarom zou je je visum verlengen?

Je kunt maximaal 30 dagen in Indonesië verblijven, dit is natuurlijk niet genoeg als je veel wilt bekijken. Indonesië is gigantisch groot en als je de tijd hebt is het zeker de moeite waard om hier langer te blijven. 

Waar kan je je visum verlengen?

Let goed op waar je je visum kunt verlengen, dit ligt namelijk aan waar je verblijft. Het meest dichtstbijzijnde immigratiekantoor hoeft nier perse het kantoor te zijn waar jij je visum kunt verlengen. Het ligt aan het district waar je je verblijft op dat moment. Zo stonden wij bij het immigratiekantoor (20 minuten rijden van onze accommodatie) maar moesten wij nog 40 minuten verder rijden omdat het niet in dezelfde regio viel. Het makkelijkst is om even bij een immigratiekantoor naar binnen te gaan om te vragen waar jij je visum kunt verlengen.
Er zijn meerdere immigratiekantoren in Indonesië. Zoek van te voren even uit bij welke jij moet zijn.

Wanneer kun je je visum verlengen?

Iedereen zegt wat anders, zelfs het personeel op het vliegveld waar wij ons VOA (Visa On Arrival) betaalden gaven ons verkeerde informatie. Wij gingen 10 dagen voor ons visum zou verlopen naar het immigratiekantoor, om het visum te verlengen.
Tip: Loop gewoon even bij het immigratiekantoor binnen om te vragen op welke dag jij je eerste afspraak kunt maken om je visum te verlengen. 

Hoeveel kost het verlengen?

Op het vliegveld haal je een Visa on Arrival (VOA) hiervoor betaal je 35 dollar. Normaal gesproken krijg je een gratis visum, deze kun je niet verlengen! Weet je dus vooraf dat je langer blijft? Haal dan een VOA!
Het verlengen zelf kost ook nog eens 25 dollar, dit betaal je tussen de eerste en tweede afspraak. In totaal betaal je dus rond de 53 euro. 

Wat heb je nodig?
  • Visitekaartje van de accommodatie waar je verblijft.
  • Bewijs dat je het land weer verlaat: print de terugvlucht uit.
  • Paspoort, deze wordt ingenomen (maak wel even een kopie voor jezelf!)
  • Visa on Arrival
  • Pasfoto was in ons geval niet nodig omdat dit bij afspraak 2 werd gemaakt.
  • Nette kleding: Je leest overal dat je nette kleding aan moet hebben omdat het personeel je anders niet wil helpen, bij ons liepen er mensen zelfs in een zwembroek die geholpen werden. Geen garantie natuurlijk maar het is blijkbaar in elk kantoor anders. 

Tip: maak van alles 2 keer een kopie zodat je zelf ook in het bezit kunt blijven van de formulieren.

Hoe gaat het in zijn werk?

Afspraak 1:
Je gaat naar het (goede, dit heb je vooraf geïnformeerd) immigratiekantoor om de documenten in te leveren en een formulier in te vullen. Jouw paspoort wordt hier al ingenomen. Je krijgt een formulier mee waarop staat dat je moet betalen (25 dollar) dit kan in ons geval (Immigratiekantoor Jimbaran) direct buiten in een busje worden betaald. Het klinkt wat raar maar er stond buiten het kantoor een busje met de achterklep open waar we dit konden betalen. Het kan ook bij een andere bank, maar waarom moeilijk doen als het direct kan?! Ook krijg je direct te horen wanneer de volgende afspraak is. 

Afspraak 2:
Deze afspraak is heel kort. Je trekt een nummertje en gaat een kantoortje binnen waar je je vingers op een apparaat legt voor een afdruk, ook wordt er een foto gemaakt. Je hoort deze afspraak wanneer je terug mag komen om je paspoort (met goede stempels) weer op te halen.

Afspraak 3:
Dit is de meest makkelijke afspraak, je gaat je paspoort ophalen. Je geeft aan dat je er bent, je wacht tot je naam hoort en je neemt je paspoort mee!

Hoe lang duurt het?

Bij ons duurde het al met al 11 dagen. Wij dachten dat het misschien wel binnen 5 dagen zou kunnen dus wij gingen op maandag, we kregen te horen dat we op vrijdag terug mochten komen doordat er een feestdag op dinsdag was. Na deze afspraak op vrijdag mochten we pas de volgende vrijdag ons paspoort weer ophalen. Helaas geen snelle procedure voor ons, misschien hebben jullie meer geluk!